Na današnji dan prije 11 godina preminuo Patrijarh Pavle, vladala je EPIDEMIJA i na snazi su bile DRŽAVNE MJERE (FOTO) - Volim Podgoricu

Na današnji dan prije 11 godina preminuo Patrijarh Pavle, vladala je EPIDEMIJA i na snazi su bile DRŽAVNE MJERE (FOTO)

Patrijarh SPC Pavle preminuo je na današnji dan prije 11 godina, u 10.45, u snu, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u 96. godini.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve objavljeno je tada da se, poslije primanja svete tajne pričešća, u Gospodu upokojio arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, patrijarh srpski Pavle. Sahranjen je četiri dana kasnije u manastiru Svetih Arhangela u Rakovici.

Tada je u jeku bila epidemija svinjskog gripa, a na snazi su bile državne mjere protiv širenja zaraze, slične onima koje su bile na snazi u Crnoj Gori na dan sahrane Mitropolita Amfilohija.

Sahrani Patrijarha Pavla je, kako su tada prenosili mediji, prisustvovalo stotine hiljada ljudi iz čitave Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore. Prema nekim procjenama, sabralo se oko 600.000 vjernika.


Tadašnji ministar zdravlja proglasio je 11. novembra te godine malo prije podneva epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije i odredio mjere za spriječavanje širenja epidemije. One su podrazumijevale vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mjestima, uključujući škole i predškolske ustanove u cijeloj državi ili u djelovima zemlje, ali po procjeni nadležnih zdravstvenih ustanova. Broj žrtava virusa H1N1 do tog dana se u Srbiji popeo na devet.

Evo koje je postupke tada preporučivala struka: stavite zaštitnu masku, ostanite u stanu, ako ste na putu odmah se javite u najbliži dom zdravlja, nazovite dežurni telefon za svinjski grip, najbliži vašem mjestu stanovanja. Ako ne možete da dobijete ovu službu, javite se u vašu lokalnu ambulantu, dom zdravlja, na dežurni telefon. 

“Nemate potrebe da širite infekciju svinjskog gripa, ličnim pojavljivanjem na javnim mestima”, navodilo se na kraju.

Povorka od Saborne crkve do Hrama svetog Save

Saborna crkva, u kojoj su na cjelivanje bili izloženi zemni ostaci patrijarha Pavla, bila je otvorena do dva sata ujutru. Građani su i po šest sati čekali u redu kako bi odali poštu patrijarhu, u jednom trenutku kolona vjernika se protezala od ulaza u Sabornu crkvu, Ulicom kralja Petra, Knez Mihajlovom do palate “Albanija”.

Povorka sa tijelom patrijarha Pavla, tada se iz Saborne crkve uputila do Hrama svetog Save na Vračaru. Otvoreni kovčeg sa tijelom patrijarha Pavla iz crkve su iznijeli episkopi SPC, a pogrebnu povorku predvodili su crkveni velikodostojnici. Ispred pogrebne povorke krst patrijarha nosio je njegov praunuk Dušan.

Pogrebna povorka, koja se kretala ka Hramu svetog Save, neprekidno je narastala od naroda koji se pridruživao. Počasnu gardu formirali su pripadnici žandarmerije, pitomci vojne akademije, vatrogasci i mladići i djevojke obučeni u narodne nošnje iz svih krajeva Srbije.

Mnogi vjernici došli su iz Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske i širom Srbije kako bi prisustvovali opijelu i sahrani partrijarha Pavla.

Mnogi su paralelu sa sahranom patrijarha Pavla povukli sa sahranom mitropolita Amfilohija, koji je preminuo 30. oktobra, a čija se sahrana odvijala u vrijeme pandemije korona virusa. Većina vjernika i sveštenika nisu poštovali osnovne mjere prevencije, kao što je nošenje maske.

Amfilohije slovio za nasljednika

Mitropolit Amfilohije slovio je za nasljednika Patrijarha Pavla koji je uživao ogroman ugled među vjernicima. Kada je upitan da to prokomentariše, Amfilohije je taka kazao sa osmijehom: “Ja sam mitropolit crnogorsko – primorski i neće se tako lako mene Crnogorci ratosiljati. Ovdje sam ja i ostaću ja ovdje uz pomoć Božju. Već sam ja i grob svoj spremio. Tako da neka ne brinu oni koji su zabrinuti”.

V.M.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com