Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je večeras da je umro nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) u 85. godini, prenosi agencija Beta.

Navela je da je vladika Artemije bio “veliki borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji”, i da je bio “do kraja progonjen, ali sada konačno u miru”.

“Vječan mu spomen i hvala”, napisala je Trajković na Tviteru.

Pozivajući se na svoje izvore u Srpskoj pravoslavnoj crvki (SPC), dnevni list “Danas” večeras piše da je Artemije od posljedica korona virusa umro danas u 14.45 u bolnici u Valjevu.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u Manastiru Ćelije, a Teološki fakultet zavrišio u Atini gdje je i doktorirao.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine, a tu dužnost je prije njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Artemije je formao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živio je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mjesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posljedica koronavirusa. Prethodno je od posljedica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close