USTAVNI SUD: Bajčetić je zlostavljan i ponižavan - Volim Podgoricu

USTAVNI SUD: Bajčetić je zlostavljan i ponižavan

Neidentifikovani pripadnici Posebne jedinice policije zlostavljali su Nikolu Bajčetića 15. oktobra 2015. godine prilikom uklanjanja tzv. šatorskog naselja tokom protesta Demokratskog fronta ispred Skupštine, postupajući prema njemu nečovječno i na ponižavajući način, utvrdio je Ustavni sud Crne Gore.

Povodom ovog događaja podgoričko Osnovno tužilaštvo nije sprovelo efikasnu i djelotvornu istragu kako bi utvrdilo ko su ti policajci, pa je Ustavni sud usvojio Bajčetićevu ustavnu žalbu.

“U navedenoj odluci Ustavni sud je naložio ODT da preduzme dodatne mjere i radnje koje bi dovele do identifikacije i procesuiranja ovih policijskih službenika za koje je utvrđeno da su zlostavljali Nikolu Bajčetića i za to im ostavilo rok od tri mjeseca”, kazala je advokatica Nikole Bajčetića, Andrijana Razić.

Kao i u drugim slučajevima zlostavljanja, poput onog u Zlatarskoj ulici, Ustavni sud je konstatovao da policija štiti počinioce iz svojih redova, a tužilaštvo koje vodi istragu je pasivno u njihovom otkrivanju.

“Ustavni sud zahtijeva od Uprave policije da iskaže punu kooperativnost prema Državnom tužilaštvu, u cilju prikupljanja dokaza i otkrivanja identiteta policijskih službenika za koje se osnovano sumnja da su izvršili zlostavljanje… Neshvatljivo je da tužilaštvo traži prikupljanje podataka i dokaza od starješine policijske jedinice, čiji su pripadnici osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo. Navedeno stvara ozbiljnu sumnju u sposobnost tužilaštva da sprovede nezavisnu istragu”, navode iz Ustavnog suda.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva odgovaraju da su već počeli da postupaju po nalogu Ustavnog suda i da su saslušali više osoba, ali i da istragu i dalje vodi tužiteljka Jelena Protić.

“Na predmetu radi državna tužiteljka kojoj je dodijeljen u rad od osnivanja, shodno internim pravilima o dodjeljivanju predmeta Državnog tužilaštva, jer ne postoje zakonski razlozi za njeno izuzeće, odnosno oduzimanje predmeta, bez obzira na odluku Ustavnog suda”, kazao je portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.

Razić, s druge strane, nije optimista da će tužilaštvo nakon pet godina izvesti na optuženičku klupu policajce koji su zlostavljali Bajčetića.

“Ne očekujem da će bilo što, što tužilaštvo sada i u narednom periodu bude uradilo, moći da nadomjesti propuste koji su napravljeni tokom prethodnih pet godina i da dovede do drugačijeg rezultata.”

Ustavni sud je naglasio i da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković mora da preduzme mjere iz svoje nadležnosti, kao nadređeni osnovnom tužilaštvu, kako bi istraga dovela do procesuiranja policijskih službenika.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com