Ovo su mitovi i lažni savjeti koje treba da ignorišete o koroni

Mnogi mitovi prate pandemiju korona virusa, a Svjetska zdravstvena organizacija im je uzvratila činjenicama koje i dalje izgledaju ovako.

Kako se pandemija korona virusa i dalje širi i razbuktava, mitovi mogu bez problema da zažive mada, ruku na srce, nisu ni nestajali pa je vrijeme da se podsjetimo na tvrdnje SZO:

Činjenica: vitamini i minerali ne mogu da liječe kovid

Vitamini D i C, kao i mineral cink igraju ključnu ulogu za očuvanje imunog sistema i opšteg zdravstvenog stanja organizma, ali nema naučnih smjernica da ovi suplementi mogu da liječe kovid, piše na sajtu SZO.

Činjenica: šanse da se virus prenosi preko cipela je veoma mala

Može li se korona prenositi preko obuće? SZO tvrdi da za to postoje veoma male šanse, ali ipak preporučuje da se cipele u kojima ste hodali, a posebno ako imate djecu koja se igraju na podu, dezinfikuju i ostave u hodniku.

Činjenica: nošenje maski ne može da izazove nedostatak kiseonika

Određene osobe mogu osjetiti nelagodnost dok nose maske, ali ova zaštitna sredstva ne mogu da izazovu nedostatak kiseonika.

SZO savjetuje da se jednokratne maske ne nose više puta kao i da se promijene čim se navlaže.

Činjenica: alkohol ne štiti od korone

Štetna uporeba alkohola povećava rizik od zdravstvenih problema.

Činjenica: termički skeneri ne mogu da otkriju koronu

Ukoliko imate povišenu tjelesnu temperaturu, to se može otkriti termičkim skenerom, ali se njime ne može utvrditi da li neko ima koronu ili ne. Pritom, povišena tjelesna temperatura ne mora da bude znak kovida.

Činjenica: boravak na visokim temperaturama ne sprječava koronu

Pojedini ljudi vjeruju da će se zaštiti od zaraze ako borave na temperaturama većim od 25 stepeni. Da to nije tačno, pokazuje činjenica da se virus nesmetano širi i u tropskim zemljama.

Činjenica: test dahom nije efikasan

Jedini način da utvriti da li imate koronu jeste testiranje u šta nikako ne spada test zadržavanja daha 10 sekundi. Ako to možete da izvedete bez kašlja i nelagodnosti, ne znači da niste zaraženi.

Činjenica: topla kupka nije zaštita od korone

Kupanje u vrućoj vodi neće mijenjati temperaturu vašeg tijela, a neće vas ni zaštiti od virusa, samo donosi rizik od opekotina.

SZO i dalje napominje da su pranje ruku, nošenje maski i držanje fizičke distance najefikasnije mjere.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close