UPRAVNI SUD PONIŠTIO RJEŠENJE ASK-A: Milo i Aco Đukanović nisu u konfliktu interesa

Upravni sud je poništio rješenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), kojim je odbijen zahtjev Organizacije KOD da ispita mogući konflikt interesa u slučaju “Prokletije” kada je Vlada, kojom je predsjedavao Milo Đukanović, 2015. godine posao izrade Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Prokletije“ dodijelila Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje. Vlasnik RZUP-a je brat tadašnjeg premijera i aktuelnog predsjednika države, Aco Đukanović, a podizvođač je bila firma “Capital invest”, tada u vlasništvu Mila Đukanovića.

Nakon prestanka premijerskog mandata krajem 2016. godine, Milo Đukanović je bio zaposlen u firmi “Capital invest”, iako Zakon o sprečavanju korupcije zabranjuje da se javni funkcioner u periodu od dvije godine nakon prestanka javne funkcije može zaposliti u firmi koja ostvaruje korist na osnovu odluka u kojima je učestvovao.

“Nejasni su i nerazumljivi navodi tuženog organa (ASK) da su sve radnje vezane za odlučivanje u predmetnom postupku donijete od strane organa vlasti koji nije organ vlasti u kojem je javni funkcioner (Milo Đukanović) obavljao funkciju prije zasnivanja radnog odnosa u privrednom društvu ‘Capital invest’ Podgorica”, navodi se u presudi.
Sud konstatuje i da se ASK nije izjasnio na dopune zahtjeva Organizacije KOD za utvrđivanje konflikta interesa u ovom slučaju.
ASK je tvrdio da je Milo Đukanović funkcioner Vlade, a ne Ministarstva koje je donijelo odluku o dodijeli posla firmi njegov brata Aca sa kojom je u partnerskom poslu bila i privatna firma njega kao premijera.
ASK će morati ponovo da donosi odluku zasnovanu na zakonu.
Upravni sud je ranije, takođe na zahtjev Organizacije KOD, poništio rješenja ASK-a da Milo Đukanović nije bio u konfliktu interesa kada je kao predsjednik vlada u oktobru 2016. godine potpisao odluku o koncesiji za malu elektranu firmi “BB Hidro”, čiji je suvlasnik njegov sin Blažo. ASK je tada tvrdio da Milo Đukanović kao predsjednik Vlade nije odlučivao već je samo potpisao odluku, a da su odlučivali drugi niži organi vlade.
loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close