Glavni grad okrivio MANS za polomljen mobilijar, MANS odgovara da se GG bavi “sramnom zamjenom teza” - Volim Podgoricu

Glavni grad okrivio MANS za polomljen mobilijar, MANS odgovara da se GG bavi “sramnom zamjenom teza”

Po prijavi nevladine organizacije MANS, Glavni grad je bio prinuđen da privremeno obustavi snimanje javnih površina prethodno omogućeno zahvaljujući instalaciji sistema video nadzora, a sa ciljem suzbijanja sve češćih pojava krađe i devastacije imovine Glavnog grada, posebno parkovskog mobilijara i dječijih igrališta, saopšteno je danas iz Glavnog grada.

“Kao posljedica toga, upravo onako kako smo pretpostavljali i na vrijeme upozorili, posljednjih dana i sedmica zabilježeni su brojni primjeri vandalizma na tek uređenim igralištima i parkovima. Posljednji takav primjer desio se na igralištu iza zgrade ‘'Simpo'’ koje je uređeno tokom septembra mjeseca, a za čiju je rekonstrukciju izdvojeno preko 59.000 eura. Dok čekamo izjašnjenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koristimo priliku da zahvalimo NVO MANS na tome što će, umjesto u izgradnju novih dječijih igrališta, novac poreskih obveznika po ko zna koji put biti utrošen na popravku postojećih”, ističe se u saopštenju Glavnog grada.

Oni su dodali da apeluju na sve građane da se odgovorno odnose prema javnim gradskim površinama.

“Svi oni koji primijete nesavjesno ponašanje pojedinaca koji na bilo koji način ugrožavaju vizuelni i funkcionalni efekat javnih zelenih površina, da takvo ponašanje prijave Upravi policije ili Komunalnoj inspekciji”, zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

“Odgovorni iz Glavnog grada Podgorica navode da su zbog prijave NVO MANS bili prinuđeni da obustave snimanje javnih površina i građana koji na njima borave posredstvom video nadzora uvedenog u okviru pilot projekta na 10 lokacija, zbog čega se sada otuđuje i devastira gradska imovina, uključujući i dječija igrališta”, navodi se u reagovanju MANS-a.

“Ipak, gradska uprava svjesno prećutkuje činjenicu da je sistem video nadzora bio uveden bez saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZZLP), što znači da su se podaci prikupljali i obrađivali suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, koji između ostalog štiti i pravo na privatnost. Jednostavnije rečeno, podgorička uprava je nezakonito snimala, obrađivala i čuvala podatke, pride ne poštujući nijednu od odredbi zakona koji štiti pravo na privatnost stanovnika ovog grada, što je u konačnom potvrđeno i od strane AZZLP”.

Iz MANS-a su podsjetili da su u julu podnijeli inicijativu AZZLP-u, nakon što je ustanovljeno da je na mnogim mjestima video nadzor bio postavljen bez neophodnog obavještenja o tome da se isti vrši.

“Nakon toga, AZZLP je krajem jula ove godine Službi za zajedničke poslove Glavnog grada Podgorica naložio da izbriše do tada prikupljene snimke, ali i da prestane sa obradom ličnih podataka do pribavljanja zakonom predviđenih saglasnosti, i da ih o tome obavijesti. Kako Glavni grad Podgorica za više od dva mjeseca nije ni pokušao da ispoštuje zakonsku proceduru i pribavi saglasnost, osim što je u međuvremenu postavio neophodna obavještenja, AZZLP je u oktobru 2020. godine gradskim ocima naložio da uklone kamere i obrišu u međuvremenu prikupljeni materijal”, saopšteno je iz MANS-a.

Podsjetimo, krajem jula Glavni grad je instalirao sisteme video nadzora na deset lokacija u gradu, najavljujući to kao pilot projekat koji ima za cilj da unapijedi zaštitu imovine i bezbjednost građana Podgorice.

Tako je ukupno 26 kamera instalirano i to u: Kraljevom parku, kod Dvorca Petrovića, u parku Ivana Milutinovića, Centralnom parku na Pobrežju, Dječijem parku, Podgoričkom parku, igralištu kod Okova, u Vučedolskoj ulici i u Ulici Admirala Zmajevića na Starom aerodromu.

Nakon prijave građana da sumnjaju da je video nadzor postavljen suprotno zakonu, MANS je o tome obavijestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama koja je u Službi za zajedničke poslove Glavnog grada obavila inspekcijski nadzor.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com