UŽIVO: Ovo su kandidati za ministre u 42. Vladi Crne Gore - Volim Podgoricu

UŽIVO: Ovo su kandidati za ministre u 42. Vladi Crne Gore

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije predstavlja konačan predlog sastava 42. Vlade Crne Gore.

Konferenciju pratite uživo na VOP portalu i našoj FB stranici Volim Podgoricu VOP

Krivokapić je ranije najavio da će do petka, 27. novembra, dostaviti Skupštini program i predlog sastava nove Vlade, a sjednica na kojoj će se poslanici o njoj izjasniti zakazana je za 2. decembar.

Novi sastav vlade ima 12 ministara.

Mandatar je kazao da će nova vlada imati jednog potpredsjednika – Dritana Abazovića.

Iako je prvobitan predlog za ministra odbrane bio Dritan Abazović, a potom su mediji spekulisali da je budući ministar odbrane biznismen Goran Đurović, to se nije desilo.

Ministri:

Ministar odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Krivokapić je rekao da nijedan od kandidata za novu vladu nije njegov poznanik niti prijatelj.

Kazao je da je jedina hipoteza za izbor kandidata njihova stručnost.

Dodao je uvijek mali treba da se poredi sa sličnim i naveo primjer Luksemburga.

“Za četiri godine ako budemo ostvarili bar 50 odsto onog što smo zamislili mi ćemo se primaći dovoljno blizu da je kvalitet života postao drugačiji”, naveo je Krivokapić.

Na pitanje ko je Olivera Injac, Krivokapićč je rekao da je prvobitno ostavio slobodno mjesto za ministra odbrane,

“Želio sam konsenzus, da bismo došli do racionalzacije, i da potpredsjednik bude na čelu jednog resora. Kada je postalo jasno da sve političke stranke izuzev URE su imali jasdan stav da to nije principijelno. Zato sam ponudio mjesto Dritanu Abazoviću. Bilo je mnogo špekulacija. Jedno renomirano ime je gospodin Goran Đurović, ekonomista, koji ima rezultate u svom djelovanju. Ministarstvo odbrane treba da budu kompetentni ljudi”.

“…Dr Olivera Injac je profesor bezbjednosti na fakultetu UDG, završila je brojne seminare, učestovovala u kreiranju strategija, prepoznata je u Briselu, ima brojne kontakte, koji se tiču regiona, a najveći je veza sa Univerzitetom u Ljubljani…”

Krivokapić je kazao da će vlada biti zasigurno ekspertska i okrenuta ka svim građanima Crne Gore.

Objašnjavajućči da je URA pozvala na pres konferenciju, kazao je da je sastanak bio kasno sinoć, te da je Dritan Abazović, koji je bio tamo ponudio da pošalje poziv medijima.

To je bio sastanak sa svim članovima i kandidatima.

Na pitanje novinara kako je Dritan Abazović ekspert, kada je Vlada definisana kao ekspertska, Krivokapić je rekao da je to već objasnio.

“Čitav poces je krenuo sa određenim pretpostavkamau dijelu ekspertske vlade. to je moje mišljenje oduvijek bilo jer je Crna Gora mala. Ne znam da li sam to rekao tokom kampanje. Da li je neko u toj vladi ili nije, najmanje je važno. Najvažnije je da krene da rade, samo smo izgubili vrijeme. Ako mislite da je mjera ime… ne postoji ime koje će biti prihvaćeno od svih… ako želite dobre relacije potrebne su dvije strane. Ja sam nemušt političar, ali nisam spreman da prihvatam ucjene”, kazao je mandatar.

Na pitanje da li je Ratko Mitrović njegov lični prijatelj, jer su bili zajedno na svim promocijama, kazao je da nije.

U ponedjeljak ujutro u 8 sati Skupština će imati imena kandidata i ekspoze.

Na pitanje kako je došao do rješenja da Sekulović bude ministar policije, kazao je da je “kolega Sergej građanksi aktivista” te da je “dio njegovog aktivizma vezan za unutrašnje poslove, a to su ljudska prava i okupljanje građana”.

“…Bilo je pitanje da li ministar treba da bude neko ko je završio te škole. Zaključili smo da je najvažnije da je pravnik, da je uspješan u tom dijelu, da je opozicionar, da nije uprljan bilo kojim djelovanjem. To nije čovjek na kojeg možete da utičete i to mi je dalo za pravo da njega imenujem…”

krivokapić je rekao da je crnogorski identitet nesporan i da svi treba da se “osjećamo kao Crnogorci”.

“”.., Moje prađedovsko zavještanje su četitri vrline – poštovanje, poštenje, pravičnost i istinoljublje. U Cg je postojala prirodan solidarnost koja se zvala moba i ja osjećam u mom timu da smo na mobi jer je to žrtva koju podnosimo”, kazao je odgovarjući na pitanje o imenovanju Vesne Bratić.

Kazao je da je razgovarao sa Jovanom Marović ali da ona sigurno nije kandidat za glavnog pregovarača, kao što su, takođe spekulisali određeni mediji.

“Naš predlog je da Uprava policije bude sastani dio MUP-a.”

“..Što se tiče ANB-a zaslužuje posebnu pađnju i opredijelili smose da sistem tri službe koje imamo usmjerimo na bezbjednost i sigurnost Crne Gore, da štiti svakog građanina, djeluje preventivno…”

“… Mi smo izabrali pravnika koji je najbolji iz oblasti upravnog prava i od trenutka kada smo dali imena kandidata redovno se satajemo i učimo i to dnevno traje oko tri sata… i svaki ministar može da postavi pitanje..predlažemo da ubuduće napravimo akademiju za kadrove u državnoj upravi…to se neće tako brzo desiti ali je Tamara Srzentić već skockala elemente kako to treba da bude… ili, neko se priporema za ministra od rođenja, pa će tu naučiti sve što treba…”

U vezi spajanja resora u ministarstvo na čijem čelu je Vesna Bratić, Kirovikapić kaže da je to na prvi pogled glomazno ministarstvo.

“…Ovo je sve srodno, formiraće se uprava za sprot i mlade, tim koji formira svaki ministar davaće ono što vi lično nemate… Koleginica Bratić nije startovala pa poustimo da pokaže rezultate… Meni spočitavaju da sam devedeseztih bio na čudnim mitnzima a bio sam samo kod Kavaje… Činjenice su jedina mjera našeg djelovanja..”

Na pitanje o raspodjeli po dubini kazao je da će biti jasno definisani kriterijumi, svi koji ih ispounjavaju moraće da isopunjavaju kompetencije i to će biti presudno.

“,..Prethodni režim je to zabetonirao i zar može neko biti kriv što nije imao iskustva u tim oblastima…”

V.Radojević

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com