“Božović umjesto diplomatijom, bez pardona se bavi politikom i prekrajanjima istorije”

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista zabrinjava što se ambasador Srbije Vladimir Božović, umjesto diplomatijom, “bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije”, pokušavajući, kako navode, da pravi paralelu između dva nespojiva događaja – Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine.

Iz DPS-a smatraju da se ambasador na krajnje neprimjeren način i zlonamjerno, iskrivljujući istorijske činjenice bavi temom Mojkovačke bitke.

“Tada, kao malo ko u istoriji, žrtvovali su se Crnogorci za ideale slobode i spas susjedne države Srbije. Žrtvovali su se da bi pomogli srpskoj vojsci i sačuvali je od totalnog uništenja. Pri tom ne mareći za sopstvene žrtve. Eto to su istorijske činjenice.  Na žalost, istorijska je činjenica i da su Crnogorci, poslije ove i ovakve bitke, ostali bez svoje države, kao i bez svoje slobode, u političkom smislu te riječi. Ali je sloboda ponovo vraćena kroz obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. Godine”, navodi se u saopštenju.

Volja i potreba crnogorskog naroda – da odbrane svoju zemlju i njenu slobodu, kažu u DPS-u, bila je jednaka tada, početkom XX i na dan istorijskog referenduma u XXI stoljeću.

“Sve ostalo su zlonamjerna tumačenja kojima su se bavili mnogi, a evo im se priključio i ambasador Srbije koji službuje u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zato dodatno zabrinjava što se Božović, umjesto diplomatijom, bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije, pokušavajući praviti paralelu između dva nespojiva događaja – Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine”, navodi se u saopštenju.

Demokratska partija socijalista, kako su naveli, neće dozvoliti ovakva iskrivljavanja istorije, bilo od koga ona dolazila.

“Ovo poručujemo baš iz slobodarskog i antifašističkog mojkovačkog kraja, koji i danas baštini sjećanje na tu slavnu epopeju, i na njene aktere”, zaključeno je u saopštenju.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close