Kovid ubrzao digitalizaciju procesa nastave na Univerzitetu Crne Gore - Volim Podgoricu

Kovid ubrzao digitalizaciju procesa nastave na Univerzitetu Crne Gore

Pandemija izazvana koronavirusom je uslovila da od 10 odsto aktivnih studenata Univerziteta Crne Gore u martu, danas studenti u punom kapacitetu koriste onlajn servise Centra informacionog sistema (CIS) UCG-a, saopšteno je danas iz te ustanove.

Kako se ističe, od početka pandemije, Centar informacionog sistema je u prvi plan stavio komunikaciju između studenata i nastavnog kadra, aktuelizovao ranije razvijene servise za učenje na daljinu, inovirao i izradio nove infrastrukture, koje bi mogle na najadekvatniji način odgovoriti izazovima i okolnostima koje je nametnula pandemija.

 

“Da bi se ispoštovale mjere protiv širenja virusa, Centar informacionog sistema je razvio software za elektronsku predaju dokumentacije i upis kandidata u prvu godinu osnovnih i master studija, a samo u prvom roku je više od 3.700 kandidata završilo prijavu putem ovog sistema. Od početka nastavne godine, 11.000 studenata je koristilo platformu za učenje na daljinu, a u prosjeku se realizuje više od 20 video konferencija svakoga dana”, navode na Univerzitetu.

Dodaju da su još od nastavne 2018/19. godine studenti, putem lansiranog servisa, mogli preuzeti automatski generisane kredencijale (podatke za logovanje) koji im omogućavaju pristup svim onlajn servisima koje pruža Akademska mreža, odnosno AAA infrastrukturi.

“Ta infrastruktura, u početku planirana za pristup mejlu i Eduroam servisu, pokazala se odličnom za autorizaciju na e-learning sistem. Za brzo i sigurno dostavljanje kredencijala studenatima, bez odlaska u studentsku službu, imajući u vidu novonastalu situaciju. Centar informacionog sistema je razvio i SMS servis (https://aktivirajnalog.edu.ucg.ac.me/). Sa ciljem da se olakša nastavnom osoblju, obučen je i tim IT administratora univerzitetskih jedinica sa kojima je CIS kreirao pojedinačne kurseve na DL platformi i dodjeljivao adekvatna prava profesorima i studentima”, naglašavaju na Univerzitetu.

Ističu i da je za rješavanje svih problema onlajn nastave u najbržem roku, kako za studente tako i za profesore, pokrenuta korisnička podrška na mejlu: [email protected].

“S obzirom na to da nastavni proces zahtijeva audio vizuelni kontakt, CIS je kreirao klaster od 14 BigBlueButton servera koji omogućavaju video konferencije i integrisao ga sa instaliranom DL platformom. Profesor sada može, direktno na platformi za učenje na daljinu, kreirati video konferencije, snimati ih u realnom vremenu i postaviti ih za dalje gledanje, pored ranijih mogućnosti postavljanja materijala, kreiranja aktivnosti i testova. Pored svih ovih aktivnosti, zaposleni CIS-a su radili i na inoviranju zvaničnog sajta UCG-a, aplikaciji studenske službe i finansija, obračuna opterećenja zaposlenih, pripreme za sprovođenje fiskalizacije, redovnog održavanja servera, ostalih servisa i linkova između jedinica, kao i rekonstrukciju glavne sistem sale CIS-a”, poručuju sa Univerziteta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com