NAUČNICI DOŠLI DO JOŠ JEDNOG OTKRIĆA: Korona se prvo javlja u nosu? - Volim Podgoricu

NAUČNICI DOŠLI DO JOŠ JEDNOG OTKRIĆA: Korona se prvo javlja u nosu?

Naučnici iz Španije otkrili su novi simptom koji ukazuje na zarazu korona virusom.

Kako svi stručnjaci – svjetski i domaći ističu, o korona virusu se još uvijek ne zna dovoljno. Novi simptomi, rani znaci zaraze ovim opasnim virusom se svakodnevno prijavljuju, a nedavno su naučnici sa Univerziteta u Barseloni došli do još jednog otkrića.

Prošlo je godinu dana od pojave korna virusa u Vuhanu, i ako se prije pola godine nije toliko znalo o kovidu, sada se svakodnevno dobijaju nove informacije a naučnici sprovode istraživanja i bilježe novi simptomi i osobine bolesti, javlja Mondo.rs.

Tako su nedavno stručnjaci sa Univerziteta u Barseloni rekli da se 70 odsto ljudi koji su se razboljeli od kovida-19, u najranijim fazama,žalilo na suv nos. I tek tada je njihov osjećaj mirisa i ukusa potpuno nestao.

Naučnici pretpostavljaju da je gubitak mirisa kod kovida-19 povezan sa isključivanjem peharastih ćelija, koje pomažu supstancama odgovornim za mirise da se “prilijepe” za odgovarajuće receptore. Zbog toga se pojavljuje isušivanje sluzokože.

Značajno je da suvoća u nosu ostaje kod pacijenta približno isti period kao i gubitak mirisa.U prosjeku je to od osam do dvanaest dana, a zatim se postepeno vraća u normalu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com