PLANTAŽE OPTUŽILE BIVŠU DIREKTORKU: Neistine priča o plati, bila joj i 6.500 eura - Volim Podgoricu

PLANTAŽE OPTUŽILE BIVŠU DIREKTORKU: Neistine priča o plati, bila joj i 6.500 eura

Većinski državna kompanija “13. jul – Plantaže” optužila je svoju bivšu finansijsku direktorku Valeriju Saveljić da je “izrekla niz neistina kada je u pitanju njena plata”, dok je bila u preduzeću.

Saveljićeva je na tom mjestu bila od 2008. do 2015. godine.

Iz “Plantaža” su saopštili da je došla na to mjesto u momentu kada je finansijska situacija bila “više nego dobra”, jer je godinama ostvarivala profit i da je na računu firme bilo oko 4 miliona eura, a da se “po njenom dolasku situacija mijenjala na gore”.

“Bivša finansijska direktorica prednjači u optužbama na račun dugogodišnje izvršne direktorice Verice Maraš, za neprimjereno vođenje politike visokih plata u kompaniji. Poznato je da su plate u ‘Plantažama’ na visokom nivou i u prosjeku značajno veće od prosječnih plata u državi”, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije tvrde da je “upravo Saveljićeva odgovorna za visinu plata u kompaniji za vrijeme njenog mandata”. Dodaju i da je kazala da je njena plata bila 3-4 hiljade eura, a “da je istina da je njena prosječna plata 2010. bila skoro 6.500 eura”.

U podacima koje je kompanija dostavila se vidi da je plata varirala po godinama od nešto preko dvije hiljade eura do preko šest hiljada eura, a po njihovoj računici ukupno je primila skoro 350 hiljada eura, odnosno prosječno mjesečno 3.913 eura.

“Mimo ovog iznosa po osnovu plata, dobija od firme bespovratni kredit u iznosu od 70.000 eura i kredit sa obavezom vraćanja od 70.000 eura, koji do danas nije vraćen po odluci firme. Zatim 23.634 eura po osnovu neisplaćenog minulog rada i neisplaćene odmore u vrijednosti 13.737 eura. Samo po ova tri osnova je primila je 177.371 eura”, navode iz “Plantaža”.

Naglašavaju da to znači da je Saveljić ukupno dobila od te firme preko 600 hiljada eura ili prosječno 6.823 eura.

Plantaže smatraju da je “logično da je Saveljićeva bila najodgovornija da procijeni da li su takve veličine plata u kompaniji moguće, a da firma bude finansijski stabilna”.

“Međutim, poslije samo par godina, zaduženost ‘Plantaža’ prema bankama raste za preko deset miliona, obaveze prema dobavljačima rastu sa dva miliona na pet miliona eura, na računu firme se za samo par mjeseci istopilo zatečeno stanje od blizu 4 miliona eura. Kompanija ulazi u period finansijske nestabilnosti i nelikvidnosti iz koje se do današnjeg dana nije izvukla”, saopšteno je iz PR agencije ‘Plantaža’.

Iz kompanije pitaju i da li je profesionalno da po dolasku na funkciju u vrijeme najveće ekonomske krize, Saveljićeva “sebi omogući platu od oko šest hiljada eura”. Navode i da je odobrila povećanje plata u “Plantažama” i optužuju je da je firmu dovela u ozbiljne finansijske probleme, a smatraju i da nije moralno da kritikuje Vericu Maraš zbog visine plate, “a pritom skriva veličinu svoje”.

Prema zvaničnim podacima, Maraševa je primala preko 7.300 eura.

Nakon što je to problematizovano u javnosti, uslijedila je odluka Odbora direktora, uz preporuku Vlade, o smanjenju zarade. Maraševa je sada u

“Plantažama” savjetnica, a na lični zahtjev je razriješena direktorske funkcije, nakon što je DPS izgubio vlast na parlamentarnim izborima.

Saveljićeva je više puta javno govorila o stanju u “Plantažama”, podnosila prijave i optuživala menadžment kompanije, na čelu sa Vericom Maraš, za brojne afere u poslovanju, nakon čega joj je Agencija za sprečavanje korupcije dodijelila status zviždača. “Plantaže” su u septembru podnijele tužbu protiv Saveljićeve, tvrdeći da je više puta javno “iznosila neistine o poslovanju firme”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com