NOVA VLADA – NOVE MJERE: Radno vrijeme do 15 časova, onda ZAKLJUČAVANJE za sve, NEMA PRIVILEGOVANIH

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade, Zdravko Krivokapić, danas će poslanicima i građanima predstaviti svoj plan rada za naredne četiri godine, a jedan od prioritetnih zadatka je preduzimanje hitnih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Kako je ranije najavljeno, nova Vlada ukinuće Nacionalno koordinaciono tijelo i uključiće građane u ocjenjivanje epidemioloških mjera koje bude donosila.

“Mjera jeste radikalna ali neophodna i ne bi trebalo dugo da traje. Osim toga, nema diskriminacije, niti međusobnog optuživanja ko je kriv što epidemija bukti, jesu li kafedžije ili marketi.
Svi vidimo da se upravo u poslijepodnevnim i večernjim satima, mladi okupljaju u pojedinim ugostiteljskim objektima, da se mjere ne poštuju, da su ogromne gužve u gradskom saobraćaju, pa i buticima. Uvjereni smo da će kraćivanje radnog vremena i elimnisanje ovih “večernjih” okupljanja za sve bez izuzetka vrlo brzo dati rezultate, a onda ćemo se lagano vraćati na normalan režim”, kaže sagovornik VOP-a.
On dodaje da je ovo neophodno kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem koji je preopterećen, i sačuvalo zdravlje građana, a ne bi se radikalno ugrozila ekonomija niti će bilo ko ostati “bez hljeba”.
“Dakle, svi će raditi, niko neće biti potpuno zatvoren i to će obezbijediti da ekonomski sistem funkcioniše, što je podjednako važno kao i očuvanje zdravlja. Pri tome, tražićemo striktno poštovanje svih donijetih mjera jer jedino u tom slučaju možemo preuzeti odgovornost za rezultate”, kaže naš sagovornik.

Nova Vlada će, kako je već najavljeno, umjesto NKT-a formirati dva stručna tijela – Savjet i Komisiju za kontrolu zaraznih bolesti.

Sagovornik VOP-a, ipak, ostavlja, malu rezervu u odnosu na odluku o skraćivanju radnog vremena, jer, je to, kako navodi, plan, ali da će, tek kada Vlada počne sa radom, a to je od sledeće sedmice, moći donijeti konkretne odnosno zvanične odluke.

“Ukoliko situacija bude ozbiljna kao sada, a to je vjerovatno, gotovo je izvjesno da će ova mjera biti donijeta. Ukoliko se situacija stabilizuje, što je manje vjerovatno, biće razmatrane druge adekvatne mjere”, zaključuje.

Sistem je zamišljen tako da Instiut za javno zdravlje, daje informacije o situaciji na terenu, Savjet predlaže mjere a potom Vlada odlučuje da li ih prihvata ili ne.

“Ključno je da neće biti diskriminacije, niti privilegovanih, mjere će važiti za sve podjednako, jer je to jedini način da vratimo povjerenje građana i da se svi zajedni izborimo sa ovim zlom”, zaključuje sagovornik VOP-a.

V.R.

 

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

3 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close