Osumnjičeni za pokušaj ubistva se krio 4 mjeseca, PREDAO se u subotu, pušten u NEDJELJU

Bjelopoljac Amar Kadić, za kojim je raspisana potjernica jer je osumnjičen za pokušaj ubistva sugrađanina Bojana Konatara, nakon četiti mjeseca bjekstva, u subotu se predao u pratnji advokata, a u nedjelju je već bio na slobodi.

Njega je tročlano vijeće bjelopoljskog Višeg suda pustilo da se brani sa slobode, uprkos tome što Kontar već mjeseicma upozorava da mu je život ugrožen, a Kadić mu je ponovo priprijetio već u nedjelju, nakon izlaska iz zatvora, kada ga je slučajno vidio na ulici.  Kadić je prije četiri mjeseca osuo paljbu iz pištolja na automobil u kome se nalazio Konatar i tom prilikom ga je ranio.

Kako je Konatar ispričao za VOP,  u nedjelju se slučajno zatekao na ulici ispred zgrade zatvora.

“Dopunjavao sam telefonski račun na obližnjoj traici, kada sam vidio Kadića. Uperio je kažiprst u mene kao da puca, što je otvorena prijetnja da će me ubiti”, kaže Konatar koji je podnio prijavu policiji i tražio zaštitu.

On kaže da ne može da vjeruje da su čovjeka koji je bio u bjekstvu zbog pokkušaja ubistva pustili na slobodu i ističe da strahuje za svoj život. Nakon susreta sa Kadićem ispred zatvora,.
“Dana 29. novembra zatekao sam se na oko 20 metara udaljenosti od bjelopoljskog zatvora. Ispred zatvorske kapije sam vidio Kadića kako prstom pokazuje kao da povlači obarač. On mi je prethodno bacio bombu u dvorište kuće, a nakon toga je pucao u mene iz pištolja i tom prilikom sam ranjen. Zbog toga je bio u bjekstvu od 28.jula ove godine. Nijesam mogao da vjerujem da čovjek koji me je ranio stoji ispred zatvora. Ima kaznu od deset mjeseci za pokušaj ubistva, a nije je odležao. Tražim zaštitu od policije, koju sam i ranije više puta tražio. Osjećam se ugroženo od Kadića, koji hoće da me ubije, a ne ide u zatvor. Zbog toga ću tražiti azil” naveo je Konatar u prijavi.  On tvrdi da Kadić već godinama “uživa zaštitu” pojedinaca iz bejlopoljske policije i pravosuđa.

“Pravosnažno je osuđen na deset mjeseci zatvora, takođe zbog pokupšaja ubistva, ali ne samo da ne ide u zatvor, već ga vijeće višeg suda, na čelu sa predsjednikom, pušta na slobodu. Uzalud sam se obraćao predsjednici Vrhovnog suda, tužiocima Ivici Stanoviću i Miloradu Katniću, niko ne reaguje. Ukoliko mi se bilo šta dogodi, oni su direktno odgovorni”, očajan je Konatar.

Nakon što je Kadić pucao na njega, sudija Vanja Rakonjac je Kadiću odredila pritvor koji će, s obzirom da je bio u bjekstvu, početi od dana kada bude lišen slobode. U međuvremenu je podignuta optužnica, tako da je o pritvoru ili puštanju da se brani sa slobode odlučivalo kvalifikovano vijeće.
Sudija Rakonjac je pojasnila da je saslušala Kadića, ali nije donosila nikakvo rješenje, jer na to nema pravo, pošto je, kako kaže, predmet prešao u drugu fazu postupka – iz dijela izviđaja u fazu optuženja.

U optužnici piše da je Kadić pucao na Konatara dok se vozilom „golf“ kretao ulicom nedaleko od porodične kuće Kadića.

“Optuženi je iz pištolja nepoznate marke, koji je neovlašćeno držao, ispalio više metaka u njegovom pravcu i sa više projektila pogodio u prednja vrata vozila, kroz koja su projektili prošli i pogodili oštećenog u predjelu desne noge i lijeve ruke, pri čemu mu je nanio teške tjelesne povrede u vidu prostrelne rane u predjelu butine i strelne sa unutrašnje strane ručnog zgloba”, piše u optužnici.

Konatar podsjeća i da mu je Kadić bacio bombu u dvorište jer mu se zamjerio zbog djevojke.

Amar Kadić je 2013. godine, kada je imao 19 godina, pucao u svoju tada maloljetnu djevojku, za šta je osuđen na uslovnu kaznu. Tri godine kasnije, pucao je na braću Heldiće, sa kojima se kasnije izmirio, a i za taj napad je dobio uslovnu kaznu.

“Da institucije rade svoj posao pošteno i savjesno, Kadić bi bio u zatvoru”, izričit je Konatar.

On tvrdi da je sudija bjelopoljskog Višeg suda Šefkija Đečević prekršio zakon tako što je Amaru Kadiću, višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela, u toku sudskog postupka zbog bacanja bombe u njegovo dvorište, izbrisao aktuelnu uslovnu kaznu i naveo da okrivljeni ranije nije osuđivan.

V.M.

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close