UŽIVO NA VOP-u Krivokapić: Ekspoze ne može imati ciljeve, kada ne znamo odakle krećemo - Volim Podgoricu

UŽIVO NA VOP-u Krivokapić: Ekspoze ne može imati ciljeve, kada ne znamo odakle krećemo

Na dnevnom redu današnje, Treće sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2020. godini,  je izbor predsjednika i članova 42. Vlade Crne Gore.

Sjednica će trajati najduže tri dana, odnosno do petka, kada bi trebalo da bude glasanje o izboru Vlade.

Mandatar Zdravko Krivokapić izlaže Program rada 42. Vlade Crne Gore, a nakon toga će poslanici diskutovati.

Izlaganju ekspozea mandatara prisustvavće i predsjednik Milo Đukanović. 

Ivan Brajović (SD)

Lider Socijaldemokrata, Ivan Brajović, istakao je da će napadati sve predloge mandatara sa kojima se ne slažu, ali i podržavati ono što dobro za Crnu Goru.

“U prethodnom mandatu nas nijeste podržavala, nije za očekivati da ćete nam davati vjetar u leđa, ali neki u u tom bojkotu istrajali do kraja mandata”, naveo je Brajović.

Ervin Ibrahimović (BS)

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, istakao je da su svjesni da je sastavljanje programa bio izazov.

“Građani imaju pravo na kvalitetne odgovore od ove Vlade. Da li će sa sigurnošću moći da kreiraju budućnost svoje djece ovdje ili nedge drugo.

Naveo je da mnoga pitanja nijesu ušla u prgram nove Vlade.

“Vjerujem da ćete nastaviti da objezvjeđujete redovnost isplata, ali vjerujem da ova Vlada nema neku dugoročnost”, kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, dobro je da je mandatar podržao NATO put, evropske integracije i regionalnu saradnju.

Dodao je da ne možemo biti srećni ako nam mandatara predlaže vjerska zajednica, a ministre kvalifikuje dobar odnos sa vjerskom zajednicom.

“Nijsu građani 2006. željeli takvu Crnu Goru, zato vas pozivam da čuvamo sekularizam. Tako hrabro ste se odrekli jedne trećine građana koja je podržala nezavisnost Crne Gore. Kakvu poruku šaljete Evropi i Crnoj Gori”

Ibrahimović je pitao koje su partije učestvovale u kadriranju ovakve Vlade.

“Svjesni smo da su manjinski narodi podržali partije koje nijesu većina, da li treba da brinemo o revanšizmu ili ćete uključiti manjine.”

Ibrahimović je pitao Krivokapića da li će se ograditi od izjava predložene ministarke Vesne Bratić i “fašističkog četništva”.

Pozdravio je odluku mandatara da se privlače respektivni investitori.

“Ali naša dijaspora je respektabilan investitor, dijaspora je jedina koja svakodnevno podržava našu državu. Žao mi je što nijeste prepoznali to i dali dijaspori šansu za velike projekte”, naveo je šef kluba poslanika BS-a i dodao da je malo pažnje posvećeno ravnomjernom regionalnom razvoju.

“Nes mijemo dopustiti da sjever bude najnerazvijeniji, kad ima toliko resursa”, dodao je on.

Kada je u pitanju vladavina prava, Ibrahimović je istakao da ne može da shvati da nijednom nijesu pomenuti ratni zločinci, Štrpci, Bukovica… Bez toga, kako je dodao, ne može se očekivati prosperitet.

Raško Konjević (SDP)

Raško Konjević iz poslaničkog kluba SDP-a istakao je da Krivokapić tvrdnjom o “prvoj demokratskoj Vladi” negira ono što je zapisano u Ustavu Crne Gore ili Deklaraciji nezavisnosti.

“Mislim da ste terminološki pobrkali, mislim da se formira prva vlada nakon demokratske smjene vlasti. Onoliko koliko budete kvalitetno radili, toliki će biti odnos SDP-a prema Vladi”, kazao je Konjević.

Istakao je da mu nije jasno odakle projekcija da će se država zadužiti više od pola milijarde.

“Nemate slova u ekspozeu o prihodnoj strani, sivoj ekonomiji, poreskom dugu, niti govorite o tome kako ćete ga naplatiti. Nemate slova o borbi sa Kovidom, modalitetima kako pomoći privredi, a nemate ni slova o politici zarade”, naveo je Konjević.

14: 28

Predstavlhajući ekspoze Krivokapić je u jednom momentu istakao da je odlazeća vlast monolitnim glasanjem donijela diskriminatorske i proitvustavne zakone “i to kada u parlamentu nije bilo opozicije”.

“Vi ste tvorci bezakonitog zakona jer ste bezakonjem pravdali zakon. Uveli ste nas u sferu rijaliti šoua”, rekao je Krivokapić, na šta su poslanici DPS-a uglas reagovali, ističući da ih mandar proziva.

Krivokapić se pravdao da nije mislio ni na koga konkretno.

“Kakva je to demokratija koju protražirate – ne puštate me da završim. Moj vam pogled ne govori da sam konkretno na vas mislio”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić smirio je atmosferu, a mandatar je nastavio sa čitanjem dokumenta.

Nakon što je Krivokapić završio iznošenje ekspozea proceduralno je reagovao šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

“Nije svojstveno nijednom mandataru da na ovaj način saopštava diskivalifikacije na račun svojih oponenata. Smatrao sam da ćete drugačije postupiti. Danas je ovo bila elaborata seminarskog rada. Mogu to smatrati kao izostankom ideje kako treba voditi državnu politiku u narednom periodu”, istakao je Živković.

Nakon njegovog izlaganja uključio se i predsjednik URE Dritan Abazović, ali je predsjednik Skupštine prekinuo raspravu i zatražio pauzu.

14.00

“Ne bježimo ni od kakvog izazova, nego želimo da rezultatom pokažemo da Crna Gora treba da bude najljepša država na svijetu, u koju će se svi rado vraćati, u njoj živjeti i svoj rad ugrađivati u njenu budućnost. Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije, da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene”, poručio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki.

“Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner. Jedna od posebno privilegovanih profesija je politički funkcioner i zbog toga je možda i postala unosna profesija. Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner”, istakao je on.

On je naveo da će svaki dan mandata ove Vlade mi će posebno pamtiti, jer realizacija zacrtanih prioriteta i sprovođenja reformi mora da vrati državi kredibilitet, dostojanstvo i ekonomsku snagu, a građanima da garantuje mir, zadovoljstvo, spokoj, blagostanje i sreću.

13: 03 Mandatar je istakao da novu Vladu čeka težak posao.

12: 55  Krivokapić je istako da će biti premijer koji će manje pričati, a više raditi. I da će se zalagati za pravdu svih građana, kao i borbu protiv korupcije i kriminala.

12,41 – Mandatar Zdravko Krivokapić kazao je da njegov ekspoze ne sadrži konkretne podatke jer ih nema.

“Ova vlada če biti vlada naroda, a ne manjine. Manjinska podrška i priče oko dva mjeseca su da nas niko ne kritikuje. Ovo je vlada diskuntinuiteta, i kreiramo drugačiji ambijent i mislim da je ekspoze u skladu sa članovm 103 Ustava. Mene ne obavezuje kako je neko prethodno radio. Mi ćemo Programom rada vlade, doći do početnog stanja. Ako pričamo o ciljevima, znate odakle krećete, a kada ne znate odakle krećete, ne možete definisati cilj”, kazao je Krivokapić.

OVDJE možete pročitati integralno Program rada nove vlade Crne Gore.

12:13 – Nebojša Medojvić kazao je da ekspoze ne sadrži nijednu konkretnu mjeru da je gotovo nemoguće izjašnjavati se o njoj. Predložio je pauzu i kolegijum i da se mandataru da jedan dan da ekspoze uskladi.
“Ovo nije materijal za ozbiljnu parlamentrnu rasprafvu”, kazao je Medojević.
Predjsjednik Skupštine aleksa Bečić kazao je da što se tiče ekspozea nema ustavnih prepreka da se on razmatra.
“Ispunjeni su ustavni predulsovi ida nastavimo uz uvažavanje svega što ste rekli, i da u toku rasprave iznesete svokje viđenje kvalisteta”, kazao je Bečić.
12,00 – Usvojen je dnevni red
V.R. – V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com