UŽIVO na VOP-u: Izabrana 42. Vlada Crne Gore, premijer i ministri položili zakletvu

Poslanici crnogorskog parlamenta danas su elektronskim glasanjem, sa 41 glasom “za”, 28 “protiv” i jednim “uzdržanim” izabrala 42. Vladu Crne Gore, čiji premijer je Zdravko Krivokapić.

Obraćajući se građanima iz hola Skupštine, nakon polaganja zakletve, Krivokapić je zahvali građanima za podršku ali da nije realno očekivati promjene za 200 dana, već da je neophodno najmanje tri mjeseca.

“Mi smo vlada koja je prije nego što je učinjela ili nije učinjela ništa, svi nam zamjeraju, ali ako nam je to jedina zamjerka… ako je jedini moj grijeh što nisam nosio masku ili glasao sam za sebe… Istinski se kajem zbog toga iako imam dokaze da sam prebolio -covid a da ni sam nijesam znao..”

“Naš najbolji primjer su djeca koja se školuju negdje ali se vraćaju ovdje… mi dajemo znanje, vještine koje smo naučili, dijelimo svima i pozivamo da nam vi kao mediji budete najzzčajnija karakteristika koja će da nas upozorava..”.

“Koristim da se obratim i porodici. ako nema proodice koja stoji uz vas, ne možete biti dovoljno uspješni. Dajte da vratimo snagu porodice, da to ne bude partijska ćelija, već ćelija koja će rađati zdravu djecu za našu budućnost”.

Krivokapić je kazao da su spremne izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da će to biti prvi konkretan korak, i da će prve nedjelje imati intenzivne razgovore sa svim ambasadama.

“Naše opredjeljenje je da sve što se tiče evropskih integracija, iskazujemo političku voljuu i ispunićemo zakhtjeve iz poglavlja 23. i 24. posebno.”

“Učinićemo sve da Crnu Goru, korak po krak, učinimo što prije ekološkom državom. Nacrt budžeta ćemo napraviti do 20. decembra, nakon čega će nadam se biti usvojen u parlamentu”.

Krivokapić je rekao da “nemaju adekvatnu podršku iz Centralne banke”.

Premijer je rekao da žali zbog protjerivanja ambasadora Srbije i da će ispoštovati procedure.

“Tako se ne prave dobri odnosi, ako mi namo ko smo, što smo, i imamo integritet, čega se plašimo. Crna Gora neće postati druga srpska država, nezavisna  je i takva će ostati”

16: 40 – Zdravko Krivokapić je položio zakletvu pred poslanicima, dok su ministri potpisali istovjetni tekst zakletve.

“Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savjesno. Tako mi Bog pomogao”, rekao je Krivokapić.

Nakon polaganja zakletve premijer je zahvalio poslanicima na podršci i rekao da se nada da će njihov zajednički rad biti u korist Crne Gore.

“Rad, red i odgovornost neka bude mjera ove vlade”, poručio je premijer.

Potpredsjednik Vlade je Dritan Abazović.

Ministarka javne uprave, digitalnog drustva i medija je Tamara Srzentić

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

Ministarka odbrane Olivera Injac

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

16: 25 – Mandatar Zdravko Krivokapić je u završnoj riječi  rekao da je ovo “priča o početku direktne demokratije”.

“Ova vlada nije možda poželjna i kritikovana, da li sam prebrojavao krvna zrnca, ne niti ću. Nijednog ministra nijesam pitao je li Srbin, Crnogorac… Ovo je naša Crna Gora. Nemojte dalje da se dijelimo. Moramo svi da gradimo bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju. Imamo prirodno bogatsvo, ali najveće bogatstvo je naš čovjek, koji ima veliki potencijal. To je crngorski etos, nije bilo čiji, nego crnogorski. Nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti, sve se to nalazi u ekspozeu. Pročitajte ga detaljno, analizirajte, nađite grešku, i treba jer ko radi taj i griješi. Dajte da se Crna Gora preobrazi u svakom smislu, ako krenemo svi zajedno, mi ćemo biti pobjednici. Nećemo pitati koja je ovo vlada. Ako je pravda za sve mnoge stvari će krenuti na bolje”.

“Čovjeku kada se ukaže ovakva prilika, jedinstvena je i neponovljiva čast i lična i svih nas zajedno”.

“Ja sam imao uvijek jedan cilj – da prenosim znanje ali da to prilagodim onome koji sluša. U ovom parlamentu sam doživio da skoro ništa ne znam, da sam iskazan na ovaj ili na onaj način. zato vrijeme sam zapisivao sve što ste kazali i čudio se kako to doživljava običan građanin. Molim vas, ako to nije mjera onoga što Crna Gora ima, onda kako ćemo ići dalje. Nije bitan Zdravko Krivokapić i ova vlada. Nijesmo bogom dani da ovdje budemo. Mi smo ovdje isključivo zbog građana koje nećemo dijeliti. Građani su pobijedili 30. avgusta, narod je na jedinstven način pokazao da može olovkom da se pobijedi, da može glas naroda da nadvlada sbve moguće političke koprupcije koje su dokazive. Ako je to tako ova brojka 41 nije samo jedan više, već mnogo više. Jedan više ne može biti prelatač, ne smijemo to dozvoliti, ne smijemo propustiti šansu. PItate zašto nema podataka – od Nikšića i gradonačelnika Vesne Miljanić, pa do Dragana Krapovića suočavamo se sa istim – ispraznite kasnu pa kažete da su oni lošio. Ko može iz ničega da stvori nešto? Kakva je to priča o podacima? Nema priče da Zdravko Krivokapić pravi račune iz državne kase, neću to radite, kad to vidite podnijeću ostavke. Nema priče o korupciji, mi želimo nultu korupciju. Ali ne može vlada sama ne može Zdravko Krivokapić, moramo svi zajedno. Ova vlada će trajati, 100 ili 200 dana, ali vjerujte trajaće četiri godine jer će 41 uvijek biti veće od 40”.

Krivokapić je kazao da je njegov đed “došao iz amerike uoči Balkanskih ratova da bi branio Crnu Goru, a mogao je da ostane u Americi”.

“Došao je sa ljubavlju i željom i onim što je naučio u Crnoj Gori da je sloboda važnija od svega. Kako ste dočekali ove mlade ljude koji su došli? Ako ne shvatimo da je ovo vlada žrtve, jer je to jedini način da krenemo ka opštem dobru, svi kandidati za ministre su žrtve buduće za sve nas.  Napokon je došlo novo doba, dajte da ga zajedno gradimo. Svako pitanje sam zapsiao, i dođite kod mene da to razjasnimo, jer ako bi počeo da odgovaram, ne možemo do ponedjeljka završtit. Svaki dan je dragocjen”.

“Znam šta nas čeka i kako se može jer sam okupio ljude koji to znaju. Mi ćemo za godinu dana napraviti kartu procesa svih potreba državne uprave. Nikoga nijesmo htjeli da diskriminišemo, izvinjavam, se svim manjinama ako su tako doživjeli. U mom kabinetu je predviđeno mjesto savjetnika za manjine. Moja Crna Gora je Crna Gora svih nas i pobijedićemo jedino zajednički. Ovo nije priča u koju smo se upustlis a vanturom, nije ovo ni avantura i eksperiment već nešto što treba da racionalizuje upravu u kojk su zapošljavani partijski kadarovi. Čitav sistem je partijski i ne može to preko noći da se riješi. Zajedništvo je mjera naše budućnosti, a kaao ga danas izgubimo nikad ga nećemo vratiti. Nikom ne zamjeram, bilo je raznih iskaza, ali najvažnije je da je iskazana pobjeda 41 poslanika. To je pobjeda naroda i mi se nećemo dijeliti.

15: 51 – Milan Knežević (DF) počeo je završno izlaganje konstatacijom “Srećna vam sloboda”.

Rekao je da je DF sa SPC dao najveći doprinos ovoj veličanstvenoj pobjedi “da bih ja danas mogao da vam čestitam slobodu, u ime 133 hiljade građana koji su glasali koaliciju Za budućnost Crne Gore”.

“Poslanici DF-a su proganjani, pritvarani, njihove porodice su preživjele golgotu”.

Kazao je da vlada nije njihova slabost, već snaga.

“Naša je snaga bila i kada je Andrija Mandić sa prvog pošao na 81. mjesto i kada sam ja dao poslaničko mjesto, jer sam vjerovao u pobjedu i trajne vrijednosti ujedinjavanje opozicije. Nije mi žao, jer sam odsanjao i ljudski politički san”, rekao je Knežević.

Dodao je da oni koji su ih optuživali su uzeli sve fotelje, a mogli su i oni da su se odrekli svega onoga što su zastupali do 30. avgusta.

“Da smo se odreki, mene bi čekao Mercedes ispred Skupštine i dočekale bi me dvije sekretarice, dobijao bih izlive ljubavi i pažnje suprotnog pola i ne bih više bio Pipun nego Bred Pit”, kazao je Knežević i dobio aplauz.

Dodao je da je njemu draže da bude Pipun nego Bred Pit, jer “se Pipun nikada neće odreći stava prema Kosovu, da pored državne zastave treba da bude trobojka i da treba skratiti stihove Sekule Drljevića”.

“Živjela Srbija, nek je vječna Crna Gora”, zaključio je.

15:45 – Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) kazao je da danas stvaramo patriotizam. Četiri godine traje olimpijski ciklus ali nama su potrebni olimpijski rezultati, rekordi u rastu GDP, u borbi protiv kriminala… pred nama je težak period, ali i miotivacija da u naredne četiri godine preporodimo Crnu Goru. Nemamo više vremena za bavljenje glupostima.


Važnost trenutnka je što je pobijeđena politika koja je trajala 30 godina.

“Našu podršku imate, vi pošteno preuzmite odgovornost. Obećajte da ćete raditi po dogovoru, mi ćemo biti najbolji partneri kojeg možete imati. Nama nije stalo do funkcija, već primjene politike koju zagovoramao i to povjeravamo 42. vladi Crne Gore. I ako je tako bićemo zadovoljni.

Kazao je da Demokrate nemaju niti jednu funkciju u novoj vladi, i da je nisu tražili.

“Ima 10 poslanika u ovom poslaničkom klubu. Od  jednog zavisi Vlada. Niko nam nije nudio niti jedan cent, jer nije smio. Kada bi nam ponudio obje ruke bi mu bile otkinute do lakata. Nije nam niko ni prijetio, jer ne bi  i smio jer nismo nikome dužni. Nije Vlada Jafa keks, ne mora da se svidi svima. Vrijeme je da gradimo Crnu Goru na sirovinama i poluproizvodima koje nam nisu oteli tajkuni”, kazao je Bogdanović.

15:38h – Dragan Ivanović (SNP) kazao je da svi očekuju mnogo od vlade, jer je takva prilika da vlada mora i da vlada i da radi, i da ima puni kapacitet da odlučuje, da ne bi kao dosadašnje vlade imala nekog sa strane da joj diktira šta da radi.

“Sada je problem, gospodo iz opozicije, što nijeste ostvarili ono što ste htjeli – htjeli ste Mitropoliju. Sljedeći je problem popis, neće vam se ostavriti želja da u Crnoj gori ima manje Srba ili da ih uopšte ne bude. Ova vlada će obezbijediti da svi građani mogu slobodno da se izjašnjavaju”.

15: 33 – Miloš Konatar (URA) kazao je da se danas pravi prvi korak demokratije.

“Postavljamo standard da promjena vlasti bude sasvim normalna stvar i ne bude pitanje da li će postojati Crna Gora ili ne”, rekao je Konatar.

Podsjetio je da se do sada vlada birala na Glavnom odboru DPS-a i tako što šef dođe sa spiskom i održi formalno Predsjedništvo.

“Danas nije više tako i to je sloboda koju smo osvojili. Danas vladu kritikuju i oni koji će glasati za nju, to je normalno, to je dokaz da ovdje više ne stanuje jednoumlje”, kazao je Konatar.

Podsjetio je da se u Skupštini pričalo prethodnih dana o 1918, partizanima, četnicima…

“Ne želim da pričam o prošlosti već budućnosti, samo tako možemo naprijed”, poručio je Konatar.

On je mandataru i ministrima rekao da ima puno podršku u koaliciji Crno na bijelo, ali i najveće kritičare.

“Neće više ovdje ministri dolaziti kao na izlet”, kazao je Konatar.

15:25 – Ivan Brajović (SD) rkao je da je Krivokapić poslanicima poručio “dobri ste da birate, a nijeste dobri da budete birani”.

“Ovo nije vlada oni koji su učestvovali na izborima, nego onih koji nisu – crkve, pojedinih diplomatskih predstavništava, koji nisu mogli da učestvuju na izborima i drugih koji su mogli da učestvuju, ali im je više odgovaralo da djeluju iz sjenke – pojedini mediji i NVO”, kazao je Brajović.

15>17- Ervin Ibrahimović je u ime Kluba BS-a rekao da ostaje žal da Krivokapić nije otvorio dijalog u Skupštini.

“Građani su očekivali da ćete im promtno poslati poruku kako ćete odgovoriti na kovid, saniranje ekonomskih posljedica…Očekivali su poruku kako vidite multietničku, multivjersku, proveropsku Crnu Goru. Posebno ostaje interesantno da uprkos neodgovaranju poslanicima, većina će vas podržati. Uradili ste dosta za demokratiju, ujedinili ste i poziciju i opoziciju, kao u vrijeme elementarnih nepogoda”, kazao je Ibrahimović.

15_07 – Raško Konjević (SDP) kazao je da čestita Krivokapiću.

“Želim da vaša vlada postigne uspjeh jer bi to bio uspjeh za građane. Birani smo da bi građani imali korist od toga”, rekao je Konjević koji u ime SDP-a iznosi završne riječi.

Govoreći o otvaranju dosijea, Konjević je rekao “otvorite ih”.

“Pazite da se ne iznenadite. Nemojte da vam se desi da ostanete bez nekog bliskog saradnika”.

Poručio je da treba “prvi zadatak da zovoljite pravdu građana Crne Gore”.

“Neka vaš prvi zadatak bude da obezbijedite pravdu u slučaju krađe Svetozara Marovića: Za to ste direktno odgovorni pred parlamentom i građanima…”, rekao je Konjević.

14:51h – Branko Radulović (Pokret za promjene) rekao je da je u pitanju “naš biološki opstanak”.
“Iz stanja neizvjesnosti u stanje blagostanja i slobode postoji samo jedan put – potpuni diskontinuitet, preispitivanje prošlosti, nadoknada i obeštećenje onih koji su ugnjetavani, krivična odgovornost onih koji se krali. Na tim osnovama su moguće radikalne reforme. Sve ostale je manje ili više bespuće”, kazao je Radulović.

Dodao je da je dao sve od sebe prethodnih mjeseci da doprinese pravljenju jake vlade, pripremio draft programa nove vlade i prvi predložio da Krivokapić bude mandatar.

13:20 – Slaven Radunović (DF) je, obraaćajući se Bečiću, rekao da su poslanici DF-a u Skupštini bili “sami protiv njih”, boreći se da ih zaustave na sve moguće načine.

“Nijesmo uvijek mogli da se ponašamo u rukavicama. Tako da je Vučurović po tome prepoznatljiv, ima ih još. Platili smo hiljade i hiljade eura kazne, ne što nijesmo htjeli da budemo pažljivi već nijesmo htjeli da se potčinimo. Slažem se da on ima nekad prejake riječi, ali vas molim da imate malo uvažavanja, jer je ovaj klub odživio nešto što Vi nijeste”, kazao je Radunović.

!Mi smo mi danas dio parlamentarne većine, hajde da damo doprinos da poboljšamo kvalitet rasprave u parlamentu”, rekao je Bečić.

13:16 – Aleksandra Vuković (DPS) je Vučurovića nazvala “samozvani moralni zdravac”.

12:50 – Jovan Vučurović (DF) pozvao je mandatara i Upravu policiju da kažu ko je isprebijao Mića Ralevića koji je bio na čelu litija u Beranama  i kazao da ukoliko policija ne kaže, DF hoće.

“Iza ovog prebijanja stoji kriminalni klan Mila Đukanovića, Veselin Veljović, Zoran Lazović”, kazao je.

Podsjećajući na dešavanja 22. avgusta kada je kolonu ljudi zajedno sa Krivokapićem zasutavila policija blizu Podgorice, kazao je da je dosta bilo laži i DPS-a: “DPS jednako laž, DPS jednako mafija”.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečiča ga je opomenuo da bira riječi.

“Vidjećemo da li ova vlada ima snage i spremnosti da bude na nivou ovih ljudi koji su se borili za istinu i pravdu. Nadam se da hoće, sve što valja mi ćemo podržati, sve što ne valja mi ćemo kritikovati. Očekujem diskontinuitet, razvlašćivanje i odlučni obračun sa kriminalnom hobotnicom. Nema slobodne Crne Gore dok se do temelja ne sruši DPS i dok se ne zabrani rad tog političkog krila mafije”, rekao je Vučurović.

Prvo je trebalo, kako kaže, suspendovati Zakon o slobodi vjeroispovijesti, stvoriti uslove da se procesuiraju svi nosioci kriminala i korupcije “počevši od Mila Đukanovića i Prve familije”, da se desi epilog afera od Snimka, Ramade…, da se procesuiraju oni iz sudstva iz policije zbog afera, hapšenja građana i monitiranja političkog procesa.

Tvrdi da je DPS poslao u Nikšić “mafijašku skalameriju da ponovo kupuje duše ljudi”.

“DPS će biti teško poražen u Nikšiću”

12: 31 – Danijel Živković (DPS) je reagujući na izlaganje Božovića da su njihovi šefovi “naručili ubistva” kazao će to morati da dokaže.

“Saopštiti kvalifikaciju da su šefovi naručili ubistva je toliko teško da zaslužuje krivičnu prijavu ako ne budete mogli da dokažete. Juče sam rekao, sve informacije koje imate iznesite ovdje, javno. Sinoć je budući potpredsjednik vlade rekao da mu je neko ponudio 21 milion eura da ne bude dio ove vlasti. Smatraćemo neodgovornim državne organe ako to ne istraže, a ako državni organi to ne urade, mi ćemo iz DPS-a pokrenuti taj postupak”, rekao je Živković.

12: 11 – Predrag Bulatović (DF) kazao je da predjsednik države Milo Đukanović za njih “nije uvažen”.

“Pitanje kohabitacije sa njim je vrlo upitno, mi smo njemu skandirali “Milo lopove”… a neko ko je blizak vama rekao je da je Đukanović vrlo pametan i da ništa nije “šarnuo” što bi ga optužilo…”

Kazao je i da Krivokapić mora da ima jasan stav o izborima 2016. i monitranom državnom udaru.

Foto printscreen

“Naše kolege su osuđene na pet godina i predmet je na Apelacionim sudu. Ako čutite, ohrabrujete Milove kadrove i kadrove DPS-a da kalkulišu i bez dokaza donesu odgovarajuće odluke. Morate da se izjasnite o hapšenjima poslanika DF-a”.

On je tražio i da Krivokapić iznese stav o Milivoju Katniću i Specijalnom tužilaštvu.

“Morate do kraja godine izaći sa predlogom reforme pravosuđa”, kazao je Bulatović.

Kazao je da nema ništa protiv da Dritan Abazović bude potpredsjednik vlade za sektor bezbjednosti, ali u Zakonu o obavještajnom sekotru navodi se da član Vijeća za nacionalnu sigurnost može biti potpredsjednik vlade, a Dritan to nije.

“Nemam ništa protiv dajte mu to ali imam protiv da radite kao što je DPS radio, popravite to i dogovorite se sa Drtitanom za to”, kazao je Bulatović.

Rekao je i da treba hitno istražiti političku korupciju i nuđenje Abazoviću 21 milion eura.

12: 09 – Vladimir Dobričanin (UCG) kazao je da nije tačna izjava odlazećeg  premijera da je dobio stan i došao u Crnu Goru devedesetih.

“Nije tačno da sam dobio stan”, kazao je Dobričanin.

12:00 – Milo Božović (DF)  kauzao je daje Sporazumom koji je potpisao Krivokapić Crna Gora dva puta priznala Kosovo i da DF nema namjeru da osporava odluku o priznanju jer nemaju većinu u parlamentu.

Govoreći o ekspozeu mandatara, rekao je da ova zemlje nije samo “spržena” nego posvađana i spaljena.

“Krivokapić je to lijepo objasnio u ekspozeu – nemam podatke jer ste ih sakrili, spalili, spržili, smutili…Bato Carević vama smeta jer je uveo sveštenike da osveštaju prostorije, a vratio je 30 miliona koje ste vi pokrali, a treba da vrate još 70 miliona”, kazao je Božović obraćajući se DPS-u.

On je podršku pružio vladi a posebno Vesni Bratić i očekuje od nje da vrati bukvar da se zna odakle djeca uče slova, da vrati Šantića, Desanku maksimović, Zmaja, Njegoša…

Bozovic je rekao i da su neki šefovi iz DPS-a naručili ubistva što će se i dokazati.

11:45 – Daliborka Pejović (DPS) kazala je da o svom timu ništa nije rekao posebno u odnosu na ono što vlasnik firme traži od svojih zaposlenih, a posebno ih je unizio kada je rekao da neće sami odlučivati.

Ona je kazala da ne može da shvati da Krivokapić doživljava zakone da se oni prave za vjernike, odnosno nevjernike, podsjećajući na njegovu izjavu da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti pravljen za vjernike.

“Zalažete se za struku, tako ste birali svoj kabinet. Kako onda možete da pričate i budete dosljednji ako ste rekli da će Institut za javno zdravlje davati predlog mjera za suzbijanje kovida, a da ćete vi i vaš kabinet odbijati ili prihvatati?”, pitala je Pejović.

Dodala je da je mandatar sa jednim izvinjenjem zamijenio kaznu za kršenje mjera NKT.

“Toliko o jednakosti i vladavini prava i o svemu što nas čeka”, navela je Pejović i dodala da ako sve ovo prođe Krivokapić “jeste mađioničar”

11: 25 – Poslanica GP URA Božena Jelušić je kazala da se glasanje za vladu pretvorilo u borbu za identitet i dodala:

“Narod je osiromašen, nejednakosti su rastuće. Glasamo između pljačkaškog kapitalizma i opasnosti od koraka u kleronacionalizam. Danas se pitam jer kad slušate cijeli odium, skoro da je čovjeku najlakše bilo da traži mandat, pa i nekome od nas, jer slušalo da će zbog tri poslanika URA propasti Crna Gora”, istakla je Jelušić.

“Ovaj narod više nema razloga da čuti. Nepodnošljiva lakoća uništavanja je nešto što danas odlučuje da li ćemo ili nećemo glasati. Kontrolna funkcija parlamenta biće najvažnija stvar a URA neće podići ruku ni zašta što je protiv Crne Gore”, navela je ona.

V.M. – A.K.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close