UŽIVO Bojović: Nema selektivnosti, vjerska prava su garantovana Ustavom - Volim Podgoricu

UŽIVO Bojović: Nema selektivnosti, vjerska prava su garantovana Ustavom

Vjerska prava su Ustavom zagarantovana prava, a 16. decembra je stigao dopis u kojem se nadbiskup katoličke crkve obratio da se odobro tradicionalno proslavljanje katoličkog Božića. Odluka Instituta za javno zdravlje bila je da se Ustavom garantovano pravo za vjerske obrede mora ispoštovati, kazala je na konferenciji za štampu povodom novih mjera ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.Ona je rekla da nije isto proslava za novogodišnje praznike i vjerski obred.

“Javno okupljanje građana je zabranjeno mjerama. ako neko to shvata kao selektivnost, pogrešno je shvatio. Vjerski obredi se mogu vršiti isključivo uz poštovane mjera. U većini zemalja zabranjivanje vjerskih obreda je kršenje ustavnih prava, a u SAD je takvu odluku oborio Ustavni sud”, rekal je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je bila sugestija od kulturnih udruženja vezano za održavanje predstava, i novim mjerama smo predvidjeli da mogu uz poštovanje mjera regularno rade do 20 časova.

Što se tiče Nikšića i klizališta, svima je poznato da je Simović bio na čelu NKT. Ovo okupljanje je problematično jer u centru Nikšića imamo mogućnosti bliskih konakata više dana, i to je teško iskontrolisati na pravi način.

Ukoliko bismo to dozvolili, onda bismo morli dozvoliti u drugim gradovima,kazala je Bojović i rekal da je toga upućena molba gradonačelniku Nikšića da tog organizovanog okupljanja ne bude.

Prodavnice će raditi do 20 časova, u skladu sa novim mjerama.

“Ako znamo da se prvi slučaj pojavio 16. marta onda je jasno da se radi o hroničnom problemu koji iscrpljuje. Kod donošenja mjera vodili smo se strogo medicinskim kriterijumima. Institut za javno zdravlje je zahtijevao radikalnije mjere i kompletno zaključavanje na 15 dana. Mjere su revidirane do mjere koju je dozvoljavalo trenutno epidemiološko stanje” rekla je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je da je od početka drugog talasa ukupno odrađeno 120, 561 PCR testova.

Kazao  je da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna, a Crna Gora je na trećem mjestu u svijetu po kumulativnoj stopi incidencije, koja je jedan od indikatora koji ukazuje na ozbiljnost epidemije.

Od početka drugog talasa epidemije u laboratorijama IJZ ukupno je urađeno 120.561 PCR test. Od 13. novembra 29.275 testova. Ukupan broj pozitivnih sa današnjim danom je 44.047 osoba, a oporavljenih 34.768. Ukupan broj pozitivnih 9.279. Ukupan broj preminulih je 624, saopštio je direktor Iinstituta za javno zdravlje Igor Galić.

.Ograničenje kretanja

Bojović je rekla da je ovo važno zbog asimptomatskih pacijenata, koji bi putovanjem širili infekciju, ali da će ova mjera, zbog sugestija javnosti, biti ponovo razmotrena i obavijestiti janost.

Pričešće definisano mjerama

Crkva je dužna da obezbijedi poštovanje mjera i da je to na sveštenstvu da obezbijedi, rekla je Bojović Borivinić.

Pričest nije pitanje za nas, ako neko ima mjere pred sobom, potpuno je jasno šta to znači, rekla je.

Rekla je da mjere važe za pripadnike svih vjeroispovijesti.

Ugostitelji ugrožena djelatnost

Državna sekretarka Ministarstva ekonomije rekla je da je u petak bio sastanak sa udruženima privrednika, među kojima i ugostitelji, te da će analizirati njihove preporuke.

“Sa velikom pažnjom smo pristupili zahtjevima, a mnogo ih je”, rekla je državna sekretarka. Dodala je da je pomoć neophodna i da će, u skladu a mogućnostima, izaći sa maksimalnom podrškom, te da će rješenje uslijediti za prvi kvaartal naredne godine.

Decembarske subvencije će za decembar biti u skladu a postojećim odlukama, dok će za narednu godinu biti modifikovane.

Kontrola računa NKTa

Bojović je rekla da će trešenje novca sa računa NKT kontrolisati Ministarstvo finansija.

U proceduri je izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, najavila je Bojović. Ona je rekla da se dešavalo da u pojedini direktori zdravstvenih ustanova bili određeni interval određeni, pa razriješeni, a u skladu sa Zakonom ponovo imenovani nakon 30 dana. Zbog zloupotreba radi se na izmjeni zakona, kao i da za veliki broj imenovanja nije bilo javnog konkursa.

Ubrzana digitalizacija zdravsvenog sistema

Dodala je da se užurbano radi na digitalizaciji zdravstvenog sistema kako bi bolje vršili kontrolu.

“Napravićemo digitalni sistem, platforu za praćenje podataka, i biće pojednostavljena komunikacija sa građanima preko te digitalne platforme. Na bazi rada Komisije, dobijaćemo podatke veznao za nadzor, kontakte, pregledano, koji će se slivati u osnovnu platformu. Jednim klikom će ljekar recimo iz Berana zanti kakva je situacija svuda u CG, rekla je Bojović Borovinić. dodala je da je kovid nepredvidiva bolest i da jedan pacijent u jednom trenutku bide stabilan, ali da se to ne može predvidjeti već sledećem trenutnku. Ako pacijetn izađe iz bolnice, on nije ozdravio već nastavlja oporavak kod kuće. U daljem periodu ćemo imati problem sa posljedicama kovida i moramo unaprijed misliti o tome.

Ne zna se kad će vakcina

Direktor Institua za javno zdravlje dr Igor Galić nije mogao reći kada će vakcina stići u  Crnu Goru, kao ni koliko će građana biti vakcinisano. Prva nabavka vakcina je planirana za prioritetne grupe, medicinske radnike, starije osobe, a to je do tri odsto stanovništva.

Procjene su da bi oko 16.000 građana trebalo da primi vakcine, a da već oko deset odsto građana ima imunitet jer su preležali koronu.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com