DOĐU I “NEDODIRLJIVI”? Evo ko je i zbog čega je uhapšen Brano Mićunović - Volim Podgoricu

DOĐU I “NEDODIRLJIVI”? Evo ko je i zbog čega je uhapšen Brano Mićunović

Brano Mićunović i dvoje osobe iz njegovog obezbjeđenja privedeni su danas jer je polciija pronašla dva pištolja, a određeno im je i zadržavanje do 72 sata.

Hapšenje Mićunovića pozdravili su poslanici aktuelne vladajuće većine, a potpredsjednik vlade Dritan Abazović kaza je da “neće biti nedodirljivih”.

Poslalnik Nebojša Medojević rekao je da se nada da hapšenje Mićunovića neće biti kao “ribarska priča – uhvati poljubi i pusti”.

Mićunović je, za vrijeme vladavine Demokratske partije sopijalista, svakako važio za “nedodirljivog”. Njegovo hapšenje je pratila nevjerica, a još veća pozornost je na daljem razvoju događaja. 

On je danas priveden na saslušanje i biće podnijeta krivična prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Ko je Brano Mićunović?

Ime ovog Nikšićanina je u medijima pminjano zajedno sa Milom i Acom Đukanovićem, Veselinom Barovićem, Ratkom Kneževićem, Stankom Subotićem…a on važi za Đukanovićevog bliskog prijatelja, osobu koja iz sjenke kontroliše, pa skoro bukvalno sve u Crnoj Gori. 

Mićunović je prvi put u medije dospIO kada je 1983. godine u Njemackoj ubijen Stjepan Đureković, bivši direktor marketina hrvatske Ine, a za čije ubistvo su mnogo godina kasnije na doživotne robije u Njemačkoj osuđeni bivši pripadnici jugoslovenske tajne policije Josip Perković i Zdravko Mustač.

Mićunović, zvanično, nije pripadao nijednoj političkoj partiji, što ne znači da je bio politički pasivan. U jesen 1992. godine, prenijeli su tada mediji, nije mu se dopala ideja da Vojislav Šešelj u Nikšiću održi stranački skup, pa ga je sa svojom družinom čekao na prilazu gradu. Miting radikala nije održan.

Deset godina kasnije, Šešelj ga je optužio za umješanost u kriminal i ubistva Gorana Žugića, savjetnika crnogorskog predsjednika.

Šešelj je, kako su prenijeli mediji, tada rekao da je Mićunović toliko moćan da je “pravi predsjednik Crne Gore”, koji “drži u šaci” i samog Mila Đukanovića.

Mićunović je, navodno, u vrijeme NATO bombardovanja štitio tadašnjeg lidera DS Zorana Djinđića, koji je to vrijeme proveo u Crnoj Gori.

Inače, kada god su mediji pokušavali da objasne mrežu organizovanog kriminala koja drma Balkanom i šire, gotovo u svakom tekstu Brano Mićunović je bio na prvom mjestu, predstavljući ga kao čovjeka od kojeg sve zavisi, kao i da ima i svoju vojsku. Sam Mićunović je u rijetkim izjavama sebe predstavljao kao “žestokog momka” sa asfalta koji se početkom devedesetih vratio u otadžbinu u namjeri da pomogne ostvarivanju nacionalnih interesa.

Do tada je na po zapadnim metropolama branio elitu od kako je govorio “albanske i druge mafije”. Bio je pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA i student ekonomije u Novom Sadu.

Prije dvadesetak godina bio je optužen za dvostruko ubistvo u Podgorici, proveo je neko vrijeme u zatvoru u Spužu, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Njegovi prijatelji su bili pripadnici raznih paravojnih jedinica u bišoj Jugoslaviji Đorđe Božović Giška, koji je poginuo još 1991. godine kod Gospića, Željko Ražnatović Arkan, Ratko Đokić, Dugi Lainović, Ćenta, pa Branislav Bata Šaranović, koji je prije par godina stradao u uličnom obračunu.

U Beograd više ne ide

U davnašnjem intervjuu podgoričkoj “Reviji D”, majka pokojnog Giške, Milena, označila je Mićunovića kao jedinog pravog prijatelja porodice, koji joj se uvijek našao pri ruci, ali je naglasila da joj je jasno zašto on ne dolazi više u Srbiju.

“Ovdje bi ga odmah ubili, ne smije da dođe. Ima mnogo teških priča o njemu, ali on ljudima mnogo pomaže i mnoge želi da zaštiti”, rekla je Milena.

O Mićunovićevoj pomoći FK Sutjeska pisala je i beogradska štampa  svojevremeno. Tom klubu je pomogao da uđe u elitno takmičenje u doba SR Jugoslavije, pa je dugo važio za predsjednika i vlasnika tog kluba, a on sam je rekao da tu ničega nije bilo nego da je samo izgubio novac.

Tvrdio je da je humanitarac, koji u Crnoj Gori zbrinjava izbjegle. Mediji su ga u tom periodu nazivali “neformalnim kraljem srpsko-crnogorskog fudbala” i da kontroliše sve tokove novca u fudbalu bilo kroz klubove, bilo kroz Savez.

Povezivan je i sa Zvezdanom Terzićem, nekadašnjim direktorom OFK “Beograda” i prvim predsjednikom FS Srbije, a sada Crvne zvezde, što su obojica više puta potvrdili.

Mićunović se bavio i ugostiteljstvom i imao brojne klubove i kockarnice na Crnogorskom primorju, kroz koje su prošli mnogi lokalni političari i preduzetnici. Imao je pekaru, piceriju, kazina u hotelu, a njegova je bila i nekada najveća diskoteka na Balkanu, u Budvi.

Bio dobar s Miloševićm, čuvao Đinđića

Viđao se s pokojnim predsjednikom SRJ i Srbije Slobodanom Milošević i bio prijatelj sa nizom političara iz tog vremena, koje je, kako je govorio, čak uzimao u zaštitu od Miloševića. U medijsko-operativnoj istrazi protiv “Šarićevog narkoklana” došlo se i do imena Mićunovića, ali ništa više od toga.

O Mićunoviću se poslednji put pisalo 2017. kada je oženio sina Đorđa, a na luksuznoj svadbi su među mnnogobrojnim zvanicama bili i pripadnici srpskog “džet-seta”.

V.M. 

1 komentar

  1. Он је звао Мила на кафу “под зидине Будве”, а не обратно. А ово привођење је као мелем на рану обичног поштеног народа. Ово је само премијера. Колико је то “добро” за имиџ “длакаве руке” и на крају и за самог Мила бритву, Медо треба да процијени.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com