ĐUKANOVIĆ NA ČELU EPCG, projekat HE “Komarnica” će se prepustiti Elektroprivredi Srbije? - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ NA ČELU EPCG, projekat HE “Komarnica” će se prepustiti Elektroprivredi Srbije?

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji je kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore, potvrdilo je Dnevnim novinama više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije, pišu Dnevne novine.

Đukanović, po obrazovanju elektroinženjer, zadovoljava sve uslove da bude direktor državne energetske kompanije jer je dugo godina formalno zaposlen u EPCG, a svoj status je tamo “zamrznuo”, dok je obavljao dužnost poslanika.

Trenutno, dužnost izvršnog direktora EPCG obavlja Igor Noveljić, dok je predsjednik Odbora direktora Đoko Krivokapić.

Imenovanje Đukanovića za čelno mjesto EPCG neće predstavljati nikakvo iznenađenje budući da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, uoči Nove godine, zatražio smjenu svih sedam članova Odbora direktora EPCG zbog navodnog nedomaćinskog upravljanja i konflikta interesa.

Naime, EPCG je u posljednje tri godine ostvarila 100 miliona eura profita, preuzela je Rudnik uglja, a država je nakon odlaska A2A značajno povećala svoje vlasništvo u EPCG na čak 85 odsto.

Pravno gledano, članovi novog Odbora direktora biće izabrani na Skupštini akcionara EPCG, a nakon formiranja uprave biće određen izvršni direktor.

Izbori bliski vrhu vladajuće koalicije ističu da će nova uprava EPCG smijeniti sve direktore i rukovodioce “po dubini” i dovesti ljude bliske novoj vladajućoj većini, pišu Dnevne novine.

Prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde naši izvori, biće početak realizacije projekta radnje HE “Komarnica” koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije (EPS).

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na neki navodni ugovor iz 80-ih godina prošlog vijeka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”.

Podsjetimo, bivša vlast je vema ozbiljnom energetskom politikom stvorila sve pretpostavke za gradnju hidroelektrane na Komarnici.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, prošlog ljeta, uručila je EPCG Akt o koncesiji za izgradnju HE Komarnica. Prema važećem planu, izgradnja HE Komarnica predviđena je na profilu Lonci na istoimenoj rijeci, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 metara nadmorske visine.

Prema istom dokumentu, HE Komarnica će imati instalisanu snagu od oko 172 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 GWh električne energije.

Prema planovima EPCG, HE Komarnica gradiće hiljadu radnika, na prostoru na kome nema objekata, domaćinstava niti infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta.

Namjera EPCG je bila da u saradnji sa lokalnim samoupravama Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizuju program stručnog osposobljavanja kadra tako da upravo mještani tog područja u najvećem broju i budu zaposleni u hidroelektrani.

Srbija je odavno zainteresovana za energetski sektor Crne Gore. Vrijedno je pomena da su državne “Elektromreže Srbije”, prije šest godina, kupile deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za oko 14 miliona eura.

Zahvaljujući toj kupovini na Montenegroberzi, EMS već šest godina dobija dividendu i ima mjesto u odboru direktora ove crnogorske firme.

Akcije su srpskom državnom preduzeću prodali investicioni fondovi u Crnoj Gori i veći broj malih akcionara. Tadašnja cijena po akciji je iznosila 95 centi.

2 komentara

  1. U elektroprivredi su moguce velike ustede jer je jedan od bastiona DPS dzabalebarosa. Tu treba detaljni zahvati i po sirini i po dubini.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com