SLAVIMO ZAŠTITNICU DJEVOJAKA: Izgovorite ove riječi, a sveta Anisija će vam podariti LJUBAV I SREĆU

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živjela krajem 3. vijeka.

Sveta mučenica Anisija rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana. Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu i riješila da živi isključivo od svog rada.

Čitavog života je držala strogi post, a dobar dio dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je “opasno spavati kada neprijatelj bdi”.

U to vrijeme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude. Za Anisiju, koja nikada nije krila svoju vjeru, tada je nastupilo opasno vrijeme.

Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletjela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije htio da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem proboo djevojku i Anisija je odmah umrla.

Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala (neki izvori kažu da je u trenutku smrti imala samo 19 godina) ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smjernih djevojaka.

Sve one, vjeruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji. Njihov život biće tako ispunjen srećom i ljubavlju.

“Ovčica Tvoja Isuse, Anisija, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

Ipak, kada je u pitanju ova svetiteljka, nije riječ u tačnosti molitve. Nema potrebe da ona bude naučena napamet i samo “izrecitovana”. Stvar je u iskrenosti i dubini riječi koje se izgovaraju, pa će svaka molitva, dokle god je izgovorena iz srca, pomoći.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close