Elektromreža Srbije sada vlasnik 15 odsto CGES-a, država Crna Gora ima 55 odsto

Elektromreža Srbije kupila je juče na Montenegroberzi oko pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema za oko sedam miliona eura.

Akcije su kupili od malih akcionara po prosječnoj cijeni od oko 0,95 eura, uz rast oko devet odsto u odnosu na raniju cijenu.

Sa ovom transakcijom Elektromreža Srbije, koja je državna kompanija u Vlasništvu Srbije, imaće ukupno oko 15 odsto akcija jer je na sličan prije pet godina kupila deset odsto akcije CGES-a za 13,8 miliona eura.

Većinski vlasnik CGES-a je Vlada Crne Gore sa 55 odsto akcija. Italijanska Terna ima 22 odsto, sada EMS 15 odsto, a preostali dio mali akcionari.

CGES je, nakon podijele bivše Elektroprivrede, preuzeo upravljanje prenosnim energetskim sistemom, a značajan dio njegovog vlasništva je novi energetski podmorski kabl za Italiju.

Kompanija je za devet mjeseci prošle godine ostvarila profit od 9,8 miliona eura, dok je u istom periodu 2019. godine profit bio 2,78 miliona. CGES je na kraju septembra prošle godine imao neraspoređenu dobit od 30 miliona eura.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close