RODRIGO POSTAO AMFILOHIJE: Mladi Kolumbijac se na praznik zamonašio na Cetinju

Кolumbijca pravoslavne vjeroispovijesti i cetinjskog bogoslovca Rodriga Juhumu Truhilja Teofila sinoć je u Cetinjskom manastiru zamonašio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo i dao mu monaško ime Amfilohije.

Nakon monašenja vladika Кirilo je rekao da je novi monah ime dobio prema sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

– A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati. To će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vrijeme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija, zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac – rekao je vladika buenosajreski.

Podsjetio je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi prešao u pravoslavlje.

– Interesantno je da se monaši na novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga i počinje novi život u monaškom poslušanju – rekao je Kirilo.

Novom monahu Amfilohiju poželio je da svoje časno ime pronese do Кolumbije sjećajući se uvijek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

– Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razumijete malo bolje treće lice Svete Trojice – rekao je episkop Кirilo.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close