BJELICA ODGOVORIO NA OPTUŽBE: Ja sam meta jer se želi funkcija na kojoj sam pošto poto - Volim Podgoricu

BJELICA ODGOVORIO NA OPTUŽBE: Ja sam meta jer se želi funkcija na kojoj sam pošto poto

Prethodnih dana i nedjelja, između ostalog, bio sam meta napada i kritika u pojedinim medijima u vezi sa stambenom problematikom na Univerzitetu Crne Gore i revizorskim izvještajem o internoj kontroli poslovanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, iz perioda 2011. i 2012. godine, kada sam bio dekan Fakulteta, saopštio je Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gor,e.

Bjelica tvrdi da je meta napada i kritika pojedinih medija pošto se funkcija koju on trenutno pokriva “želi pošto poto”.

INTERNA REVIZIJA POKAZALA: Bjelica sa računa Fakulteta plaćao alat, ljekove, čitulje, hotelske dnevne boravke za dvoje

Reagovanje Bjelice prenosimo u cjelosti:

Upravni odbor UCG je na sjednici od 15. 04. 2014. godine usvojio Zaključak br. 07- 296/6 kojim je usvojen Konačni izvještaj Memorandum revizije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, koji je sačinila Služba za unutrašnju reviziju UCG br. 07-296/3 od 27.03.2014.godine, sa osnovanim primjedbama Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iskazanim aktom br. 325 od 09. 04. 2014. godine, koje postaju sastavni dio ovog izvještaja.

Sastavni dio ovog zaključka čine Konačni izvještaj i Odgovor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje br. 325 od 09-04. 2014. godine.

Dekan Fakulteta za sport je odgovoran za postupanje po nalazima i preporukama unutrašnje revizije.

Da tada, kao ni kasnije, ništa nije rađeno sakriveno ukazuje i podatak da je UO UCG prethodno po ovom pitanju raspravljao i na sjednici UO UCG, održanoj 25. 02. 2014. godine i donio zaključak br. 07-296/1 od 25. 02. 2014.godine.

Takođe, da je tada sve urađeno transparentno i da ništa nije bilo ni tajno ni sakriveno jasno se vidi iz Zaključka UO UCG, objavljenog javno u službenom glasniku – BILTENU UCG 323 od 25. 04. 2014. godine, na strani 4. i da je sve bilo dostupno svima na sajtu UCG.

Inače, po ”anonimnoj” krivičnoj prijavi, u vezi sa tim, i u Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore bio je formiran predmet 2016. godine. Tada je bila izuzeta kompletna dokumentacija iz tog perioda, za period od čak četiri godine poslovanja. Nakon detaljnog uvida i pregleda iste od nadležnog tužilaštva taj predmet je obustavljen i izuzeta dokumentacija je vraćena. I tada i sada, izvori su isti, a cilj sam ja.

Drugo, kad je riječ o stambenim kreditima, takođe mogu saopštiti sljedeće:

Stambena problematika je uvijek i na svakom mjestu jednako aktuelna. I to je normalna stvar. Naravno, ako je praćena normalnim i utemeljenim reakcijama. Ako reakcije nijesu tendenciozne, zlonamjerne i targetirajuće, bez ijedne činjenice, i ova reakcija je bila unaprijed osmišljena i timski sinhronizovano realizovana. Ništa novo i ništa neobično za današnju svakodnevicu u Crnoj Gori. I ništa novo kad je Univerzitet u pitanju i njegov, još uvijek aktuelni, predsjednik Upravnog odbora. To traje više godina, u produženom trajanju i serijski. Prijetilo mi se javno, iz raznih centara moći, da ću biti meta medijskih napada koji mogu bilo koju stvar različito tumačiti.

Sad je to još izraženije. Svjestan sam da vjetar najjače bije u najviša jedra. Svjestan sam i da ko se u kolo hvata u noge se nada. Svjestan sam i da sam meta nikogovića koji bez uzmaka i zazora ne biraju put i sredstva da me diskreditiju i kao jednog od čelnih ljudi nekog univerzitetskog tijela. I kao naučnika, naravno. I bilo kako. I nebitno zbog čega.

Meta sam i vezano za stambene kredita na Univerzitetu Crne Gore. Stambene kredite koji nijesu ni podijeljeni. Koje radi samostalno samostalna komisija od uglednih i ničim neokaljanih profesora UCG. Kojoj pomažu cijeli timovi pravnika. Po pravilnicima koji su transparentno usvojeni. Javnosti su više od godinu dana dostupni. U proceduri njihovog usvajanja nije bilo primjedbi. Naravno ni nakon usvajanja istih.

Ja sam lično Univerzitetu Crne Gore predao porodični stan od 57 m2 koji nije iz radnog odnosa, na najatraktivnijoj lokaciji u centru Podgorice, i doplatio cca 20.000 eura na račun UCG, a dodijeljen mi je po konkursu stan od 90 m2. Znači slovom i brojem ja nijesam dobio trosoban stan, već pod povoljnim uslovima kupio ili dobio 13 m2 stana za koje sam se obavezao na vjernost UCG od 10 godina. Po javnom konkursu iz 2006. godine.

Znači, siguran sam da na UCG ne postoji niti jedna osoba koja je uložila porodični stan iz nasljeđa i doplatila novac, a dobila samo 13 m2. Ako ima iko takav da je od nastanka UCG riješio stambeno pitanje i manje dobio od UCG, a više uložio od mene javno ga pozivam da meni vrati uloženo, a da dobit od 13 m2 tj. stan koji sam ja dobio od UCG preuzme isti od mene i ja od njega njegovu dobit uz moj tadašnji ulog u UCG.

Nakon toga, skoro 10 godina kasnije, od pokojnog oca sam naslijedio zajedno sa bratom jednu polovinu stana i to je druga stambena jedinica koja mi se pripisuje. Valjda nije trebalo i to da predam UCG nakon očeve smrti.

Tako da je jasno da sam za 17 godina rada na UCG i sa 34 godine radnog iskustva, na račun četvoročlane familije dobio od države, odnosno od Univerziteta Crne Gore, 13m2 stambenog prostora. I nikad ništa drugo.

I ja sam zadovoljan. Imam dosta, nikad nijesam gladan. Nijesam se bavio ni onima koji su od UCG dobili više od mene, koji možda nijesu vratili niti prijavili kuće ni stanove koje su imali iz nasljeđa ili imaju kao i ja, niti onima koji su dobili stanove u kojima nisu proveli niti jednog dana, a na to su bili obavezani Ugovorom.

Ja sam dozvolio i uvid i u bankovni račun, iako to nije bitno sve jer ovdje je meta funkcija predsjednika Upravnog odbora koja se želi pošto poto”, navodi Bjelica.

INTERNA REVIZIJA POKAZALA: Bjelica sa računa Fakulteta plaćao alat, ljekove, čitulje, hotelske dnevne boravke za dvoje

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com