Završena rasprava o budžetu - Volim Podgoricu

Završena rasprava o budžetu

U Skupštini je završena načelna rasprava o budžetu za narednu godinu koji, uključujući kapitalni, iznosi skoro 1,85 milijardi eura.

Poslanici vladajuće koalicije ponovili su da je budžet za narednu godinu izuzetno razvojni zbog projekta gradnje autoputa, a predstavlja i odgovor Vlade na rizike i izazove ekonomske krize.

Iz opozicije, sa druge strane, navode da budžet niti je razvojni, niti konsolidacioni i upozoravaju na rast javnog duga i mala izdvajanja za javni sektor, posebno zdravstvo. Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, smatra da je budžet za narednu godinu poguban.

“Napravili ste parlamentarnu većinu da vam prođe ovaj zakon o budžetu, koji je za mene poguban. Ali je i opozicija napravila većinu da bi prošao zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim ćemo penzionisati gubitnike tranzicije. I mi smo stvorili tu većinu i nadam se da niko neće iznevjeriti i zato vam kažem da napravite preraspodjelu u budžetu i obezbijedite sredstva za te nove penzionere kojima je država dužna da obezbijedi kakvu-takvu sigurnost”, poručio je Vučinić.

On je kazao da ga budžet podsjeća na krilaticu iz vremena socijalizma “Živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremajmo se kao da će sjutra biti rat”.

“Čini mi se da ste se i vi vodili sličnom krilaticom dok ste koncipirali ovaj budžet – živimo i ove godine kao da neće biti izbora, a spremajmo se kao da će izbori biti sjutra. Ostavili ste ove rezerve iz kojih bi se finansirale nove izborne pobjede i koristeći i crne fondove i budžet za političku korupciju prekrajate izbornu volju građana”, naveo je Vučinić.

On je dodao da su povećani oni djelovi budžeta za koje postoje osnovane sumje da su korišćeni za kupovinu glasova na lokalnim izborima.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Radosav Nišavić, ocijenio je da budžet niti je razvojni, niti konsolidacioni niti budžet otrježnjenja, već socijalni jer su najveća davanja za socijalne kategorije.

On je podsjetio na planirani deficit i upozorio da se iz godine u godinu ulazi u začarani krug – pad ekonomije, povećanje duga i siguran put u bankrot.

Nišavić je radnicima iz Bijelog Polja i cijelog sjevera poručio da Vlada neće izaći u susret njihovim zahtjevima, jer iznos za otpremnine od 2,3 miliona eura nije dovoljan, s obzirom na to da na njih čeka šest hiljada rješenja.

Snežana Jonica iz SNP-a, ocijenila je da je budžet za narednu godinu nastavak grešaka i ponavljanja nepravdi koje su plaćali građani, posebno najranjivije kategorije.

Ona je pitala kako je za Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) povećan budžet, a za Fond rada nema para.

Jonica je navela da Vlada uzima novac od Fonda za profesionanu rehabilitaciju, jer tri godine u fioci drži Pravilnik o finansiranju grant šema.

Ona je ukazala i na sporo donošenje rješenja o restituciji zbog čega oni kojima je nepravedno oduzeta imovina čekaju isplatu po 30 godina.

Poslanik DF-a, Milan Knežević kazao je da je država Crna Gora dotakla duboko dno, a da ministar finansija liči na visokog oficira na brodu Titanik koji potpuno tone.

“Vi trčite od rupe do rupe, začepljavate rupe. Dok Vi začepite jednu, vaše kolege mornari i ostali oficiri sa palube otvaraju treće i četvrte. Ne možete stići da začepite Titanik zvani Vlada Crne Gore i koalicija DPS-SDP”, kazao je Knežević.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, odgovarajući na kritike opozicije, naveo je da se Vlada morala zaduživati u situaciji smanjenih stranih ulaganja i investicionih aktivnosti da bi obezbijedila normalno funkcionisanje državne uprave.

Govoreći o zaradama u javnom sektoru, on je naveo da je ovaj sektor na neki način bio najviše zaštićen, dok je realni sektor najviše trpio jer je tamo bilo mnogo više otkaza.

Podsjećajući da je zdravstvo pod povećanom pažnjom, zbog trenutne situacije, ali i akumuliranih finansijskih obaveza koje će do kraja godine dostići 40 miliona eura, on je najavio da će do prvog kvartala naredne godine Vlada uraditi analizu i vidjeti koliko je moguće uraditi optimizaciju postojeće zdravstvene mreže.

“Što se tiče kapitalnog budžeta, zahtjevi od lokalnih uprava Direkciji javnih radova su bili 400 miliona eura i možete vidjeti kolike su želje bile na jednoj strani, a kolike su mogućnosti na drugoj strani”, kazao je Vukićević.

Odgovarajući na kritike u vezi sa izdvajanjima za Fond rada, on je kazao da je taj fond trošio više nego što mu je opredijeljeno.

Vukićević je najavio da će biti prihvaćen amandman kojim će se izdvajanja za Fonda rada povećati i u narednoj godini.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com