UGINUO PERKO: Preživio mrazeve, ali ne i samoću - Volim Podgoricu

UGINUO PERKO: Preživio mrazeve, ali ne i samoću

Mužjak prve beranske i crnogorske bijele rode, od milošte nazvan Perko Rodić, koji je 2012. godine, baš na 150-tu godišnjicu grada, sa svojom partnerkom formirao gnijezdo na stubu ulične rasvjete u Polimskoj ulici, uginuo je prije par dana. Tu informaciju podijelio je na Fejbuku Adem Ado Softić predsjednik NVU Beranda i hroničar Berana, koji ga je i pronašao.

“Nakon obavještenja od strane prijatelja da su ga primijetili kako “već par dana” nepomično leži u žbunju pored Bistrice uspio sam da ga pronađem. Na njegovom tijelu nema tragova fizičkih povreda i nije mi jasno koji bi uopšte mogao biti razlog uginuća. Prezimio je najveće januarske mrazeve i preživio temperature koje su noću, pored zaleđene rijeke, padale i do – 30 stepeni, a uginuo je ovih dana kada mu je rano februarsko sunce stavilo na raspolaganje izobilje hrane na obalama Lima i njegovih pritoka”, napisao je Softić.

On je kazao da ga je našao kod istog žbuna pored Bistrice.

“I na istom mjestu na kom sam ga poslednji put fotografisao 7. januara, kad smo svi u gradu shvatili šta se dešava sa njim i krenuli u potragu nebi li ga uhvatili i u Mašovom prihvatilištu sačuvali od mrazeva i gladi do proljeća. Nažalost, Perko nije bio te sreće”, napisao je Softić.

Uginuo je kako kaže,  ne dočekavši proljeće.

“Njegova partnerka nije došla sa proljećem 2016. i najvjerovatnije je nastradala negdje na putu od Afrike do svog gnijezda u Polimskoj ulici polovinom marta prošle godine. To je bio razlog što je njegov prirodni časovnik stao negdje u aprilu i do prije par dana više nije otkucavao vrijeme. U agoniji samoće i čekanja ostao je da provede zimu u Beranama, a, eto, ovog proljeće ni njega ovdje više neće biti. Prije par dana stao je i njegov biološki časovnik…”

Perko Rodić, i njegova partnerka su se, sve do prošlog proljeća, redovno vraćali u Berane, da bi se u aprilu 2016. godine u grad na Limu vratio Perko, ali ne i njegova partnerka.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com