DPS počeo da gubi odane birače - Volim Podgoricu

DPS počeo da gubi odane birače

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je na loklanim izborima u Herceg Novom oko 15 odsto svog, do sada, tvrdog biračkog tijela u odnosu na prethodne izborne cikluse. To  se DPS-u prvi put dešava kada se izbori održavaju u samo jednoj opštini,  kada svu energiju i dio državnih resursa fokusira na relativno malo biračko tijelo.

DPS je prekjuče, prema preliminarnim rezultatima, osvojio  5.143 glasa, dok je prije samo oko pola godine na parlamentarnim izborima za tu partiju glasalo 5.918 Novljana, odnosno 6.029 na posljednjim lokalnim izborima 2014. Slične rezultate imao je i na lokalnim izborima aprila 2012. kada ga je podržalo oko 5.600 glasača. Taj rezultat  mu je obezbijedio 14 mandata, što je za  jedan, odnosno dva odbornička mjesta više nego na izborima 2014. i onim prekjučerašnjim.

Na parlamentarnim izborima 2012. DPS je u savezu sa SDP-om osvojio 6.316. glasova, a predsjednički kandidat DPS iz 2013. Filip Vujanović pridobio je u Novom sličlan broj glasova kao i njegova partija, oko 5.900.
Vrhu DPS preostaje da se pozabavi pitanjem zašto je to tako. Mogući odgovori  su nezadovoljstvo Novljana vlašću u prethodnom periodu, loš izbor kadrova na izbornoj listi, očekivanja da će opozicija pobijediti zbog čega, kako poznavaoci  izbornih  anketa najčešće tumače, oko pet do 10 odsto birača podrži unaprijed viđenog pobjednika do sve manjeg povjerenja u vlastitom biračkom tijelu.

Pobjednicima prekjučerašnjih izbora mogu se smatrati Demokrate i Novska lista. Tu građansku listu podržalo je 1.274 birača, skoro 400 više u odnosu na prethodne lokalne izbore, i bez čije podrške će bilo kome biti teško da formira vlast u Herceg Novom.

Demokrate su prekjuče osvojile 3.967 glasova, što je za 1.600 glasova više nego na oktobarskim parlamentarnim izborima, čime su popravile rezultat za oko 60 procenata.

Partija Alekse Bečića vjerovatno je  najviše profitirala od birača Izbora, dijelom Demokratskog fronta i SNP-a. Izbor su na lokalnim izborima 2014. podržala 4.216 glasača da bi prekjuče dobio podršku samo 813 glasača,  što uz podatak da Pozitivna nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima,  jasno pokazuje da birači ne praštaju svojevrsne političke prevare kroz predizbornu retoriku da  neće ulaziti u koaliciju sa DPS-om, da bi kasnije uradili suprotno.

Demokratski front je na oktobarskim parlamentarnim izborima osvojio u Novom 4.672 glasa, za čak oko 2.900 glasova više nego na prekjučerašnjem izjašnjavanju. Međutim, utisak o potpunom potopu DF-a donekle ublažuje činjenica da je taj savez u koaliciji sa SNP-om i Narodnom strankom na prethodnim lokalnim izborima 2014. osvojio 3.963 glasa, zbog čega  se Herceg Novi ne može smatrati jakim uporištem Fronta.

Rezultati SNP-a u Novom, koji je do prije nekoliko godina bio tvrđava te partije,  Demosa i pokrata URA, pokazuju da se konstituenti koalicije Ključ nisu oporavili od parlamentarnih izbora. SNP je  osvojio 894 glasa i to se jedino može porediti sa rezultatima lokalnih izbora iz 2012. kada je stranka Srđana Milića osvojila 5.137 glasova, odnosno oko 3.300 na parlamentarnim izborima iste godine. SNP je nakon toga na lokalnim izborima 2014. nastupio u savezu sa Frontom i NS, a na posljednjim parlamentarnim izborima sa Demosom i URA, kada su usvojili oko 2.100 glasova.

Demos je osvojio 191 glas, a URA u koaliciji sa SDP-om 673, što je za oko 40 glasova manje od onoga što je osvojila partija Ranka Krivokapića u samostalnom nastupu na parlamentarnim izborima. SD je prekjuče osvojio 759 glasova, oko 400 više nego na parlamentarnim izborima.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com