SDP: Institucije zadužene za organizaciju izbora su partijski pristrasne - Volim Podgoricu

SDP: Institucije zadužene za organizaciju izbora su partijski pristrasne

Potpredsjednik SDP Raško Konjević i član Predsjedništva SDP Ivan Vujović sastali su se sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili.

Konjević i Vujović su prenijeli predstavnicima OEBS/ODIHR zabrinutost SDP-a zbog  daljeg pogoršanja stanja izbornog ambijenta u Crnoj Gori i produbljivanja nepovjerenja u izborni proces, navode iz te partije.

Oni su istakli da evidentno ne postoji politička volja vlasti da izbore učini fer i slobodnim, već da se “iz izbora u izbore dodatno razrađuju mehanizmi raznih zloupotreba, a da se ne preza ni od upotrebe fizičkog nasilja kao što je bio slučaj na nedavno održanim lokalnim izborima”.

“Posebno brutalan slučaj je nedavno protivzakonito i antidemokratsko smjenjivanje članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije kako bi se povratila DPS partijska kontrola nad Javnim servisom. Konjević i Vujović su naglasili da su tim povodom protestovali visoki medjunarodni zvaničnici, Komesar Han, Reporteri bez granica, iskazujući nezadovoljstvo akcijom čiji je cilj ugrožavanje uredničke nezavinosti i gušenje slobode medija. Ovim činom DPS je pokazao kako vidi nezavisne i profesionalne institucije, direktno se oglušujući o zahtjeve naših medjunaodnih partnera i imperativnih obaveza iz procesa EU integracija”, navode iz SDP-a.

Konjević i Vujović su naveli da postojeće institucije zadužene za organizaciju izbora nijesu nezavisne, već partijski pristrasne pa kao takve ne mogu biti garancija slobodnih izbora.

“Nastupajući izbori će imati i formalnu manjkavost jer će biti sprovedeni bez prethodnog usvajanja svih OEBS preporuka, zbog čega se otvara prostor za njihovo osporavanje, kako je nedavno upozorio šef EU Delegacije u Crnoj Gori”, zaključuje se.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com