POLICIJA ČEŠĆE DA KAŽNJAVA VOZAČE - Volim Podgoricu

POLICIJA ČEŠĆE DA KAŽNJAVA VOZAČE

Represivne mjere prema nesavjesnim vozačima jedna je od metoda kojom bi se prevenirao broj saobraćajnih nesreća sa tragičnim posljedicama.

Podsjećamo, na crnogorskim drumovima tokom vikenda stradalo je troje ljudi. Iako statistika pokazuje da je u prvih pet mjeseci ove godine upola manje stradalih nego 2017, policija nije zadovoljna.

PODGORICA: U stravičnom udesu poginuli zet i tašta

Najavljuju veći broj patrola na našim cestama, dok sručnjaci iz saobraćajne oblasti predlažu oštrije kazne.

Vještak saobraćajne struke, Mirko Đurović, smatra da nije dovoljan samo pojačan broj policijskih patrola na cestama. Policija bi, kaže on za RTCG, trebalo češće da raguje i da kažnjava vozače.

“Potrebne su represivne mjere, nijesu bitne visine kazne nego je bitna tačnost i da nema protekcije i popusta ili hvatanja veza da bi se riješio neki saobraćajni problem, nego taj ko je prekršio neka plati kaznu”, kaže Đurović.

Kaznu će platiti svi koji ne poštuju saobraćajna pravila, kažu u policiji. Tokom ljeta ponašanje vozača na crnogorskim cestama pratiće i patrola iz vazduha, petkom i nedjeljom.

“Planirano je dodatno angažovanje patrola na frekventnim putnim pravcima i njihove aktivnosti usmjerene su na poboljšanje saobraćaja tako i na poboljšanje protočnosti, kako bi ljudi koji dolaze u Crnu Goru mogli u roku bezbjedno doći do destinacije na koju žele”, rekao je Dragan Klikovac, šef odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja.

Iz Alfa centra kažu da je potrebno izraditi bazu podataka o saobraćajnim prekršajima.

“Ne postoji jedinstvena baza o broju, uzrocima saobraćajnih nesreća, o tome gdje se one dešavaju, da li je to danju ili noću, tokom kišovitog vremena, sunčanog vrmena, sniježnog vremena. Ne postoji baza podataka iz koje bi se mogli crpiti podaci, a posle raditi strategije”, rekao je Aleksandar Dedović iz NVO Alfa centar.

Ono što statistika kaže je da se broj udesa povećava ljeti, jer se i broj automobila uveća za sedam puta.

Novost je i da će vozači koji budu kažnjeni kaznu moći da plate VISA i MASTER kard karticom, na licu mjesta. Po zakonu, kazna koja se plati u roku od osam dana, bude umanjena za trećinu.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com