VELJOVIĆ: Kriminalne grupe u rasulu, veliki broj vođa u zatvorima - Volim Podgoricu

VELJOVIĆ: Kriminalne grupe u rasulu, veliki broj vođa u zatvorima

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović kaže da se organizovane kriminalne grupe koje su djelovale u Crnoj Gori sada nalaze u rasulu, da je veliki broj njihovih vođa u zatvorima, a oni koji su u bjekstvu nigdje se ne mogu osjećati sigurno i sigurno će biti uhapšeni, prenose Dnevne novine.

Veljović je na panelu Borba protiv organizovanog kriminaliteta u Crnoj Gori, diskutujući sa studentima Univerziteta Donja Gorica rekao da je organizo vani kriminal prisutan u Crnoj Gori kao i u drugim savremenim državama i demokratijama, i nema tačke na planeti gdje ga nema.

“Svi oni koji žele da pokažu i prikažu Crnu Goru kao izvorište organizovanog kriminala to zagovaraju zbog nekih drugih razloga, stavova, ideja i ciljeva. Treba govoriti činjenicama. Da li se može dati odgovor institucija i države u odnosu na izazove organizovanog krimninala, mislim da da. Da li možemo preventivno djelovati i aktivno i efikasno se suprotstavljati, takođe mislim da da. Da li Crna Gora ima izgrađene nacionalne i institucionalne i druge kapacitete da se suprotstavi organizovanom kriminalu i da li to uspješno radi svakako”, kazao je direktor Uprave policije.

Veljović naglašava da Crna Gora ima efikasne odgovore i mjerljive rezultate u suprotstavljanju organizovanom kriminalu.

“Crna Gora i njene institucije, policija i pravosuđe, sudovi i tužilaštva zadali su ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Organizovane grupe koje su postojale su u rasulu i radujemo se toj činjenici. Veliki broj onih koji su identifikovani kao izvršioci nalaze se u zatvoru, značajan broj njih je u bjekstvu ali aktivno tragamo za njima. Oni više nijesu sigurni ni na jednom mjestu na našoj planeti i nećemo im dozvoliti da budu sigurni. Kroz međunarodnu kores-podenciju, aktivne i ciljane potrage oni se osjećaju nesigurnim i do njih ćemo doći”, kazao je Veljović.

Odgovarajući na pitanja studenata on je rekao da mediji u Crnoj Gori često daju otvoren prostor bezbjednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa da odgovaraju državnim organima i institucijama i objašnjavaju nevinost, dodajući da mediji često neobjektivno prikazuju rezultate Uprave policije.

“Često se dešava, ne samo kada je u pitanju policija već i drugi državni organi, da dobra informacija i dobra vijest nije vijest, da je interesantnija crna hronika ili nagativno zapažanje”, naveo je Veljović.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je odgovarajući na pitanje studenata da li nakon boravka u zatvoru imamo službe koje se na kvalitetan način bave resocijalizacijom zatvorenika, i da li nakon zatvora dobijamo korisne članove društva, kazala da misli da to nije dobro uređeno.

“Mislim da nemamo te službe i treba ih brzo oformiti i ojačati stručno i kadrovski. Koliko sam u saznanju, u planu je izgradnja nove zgrade zatvora u kojoj će biti dovoljno prostora da se oforme nove jedinice koje će se baviti samo time. To je jedno od važnih pitanja jer nam statistika pokazuje da konstantno imamo specijalne povratnike”, kazala je Medenica.

Ona je govoreći o činjenici da se mnogi mladi ljudi identifikuju sa mafijašima, kazala da je to česta pojava protiv koje treba svi da se borimo.

“Mafijaš nije zanimanje, već je strašno i treba ih satanizovati, a ne glorifikovati. Tako nešto ne smije biti uzor mladim ljudima”, poručila je ona.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, govoreći o odnosu sa medijima, naveo da je Tužilaštvo prije nekoliko godina ocjenjivano kao jedno od najzatvorenijih institucija, dok je kasnije postalo jedna od najotvorenijih.

On je kazao da bez slobodnih i nezavisnih medija nema ni pravne države.

“Odnos sa medijima je dvostran. Imamo princip prava javnosti da zna, i mediji uvijek hoće više čak i na uštrb efikasnosti istrage, a sa druge strane ne možemo dati cjelovite informacije”, naveo je Stanković.

Kako je dodao, česta pojava je da se vode istrage prije istraživanja, optužuje prije optuženja i donose presude prije presude.

Stanković je kazao da se na razne načine vrši pritisak na tužioce i Tužilaštvo i pozvao medije, udruženja građana, javne i druge ličnosti da učine sve da se Državno tužilaštvo izuzme sa političke arene.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com