Kazahstan: Misterija Uspavane doline riješena! - Volim Podgoricu

Kazahstan: Misterija Uspavane doline riješena!

Stanovnici sela Kalači u Kazahstanu provode u snu i po nekoliko dana, a do nedavno niko nije imao pojma zašto. Sada naučnici sumnjaju da je uzrok ove misteriozne bolesti, zbog koje je grad postao poznat kao Uspavana dolina, skriven duboko u lokalnim rudnicima.

Svjetski eksperti su već godinama zbunjeni zbog čudne bolesti koja se pojavila u ovom selu na sjeveru Kazahstana, a detaljnim ispitivanjem bolesnika saznali su da svi imaju višak tečnosti u mozgu. Ali to im nije pomoglo da shvate šta je uzrok.

– U medicinskom smislu oni pate od encefalopatije, poremećaja mozga, ali nije jasno šta ga izaziva. Skeniranjem smo utvrdili da pacijenti imaju višak tečnosti u mozgu – kaže dr Egor Korovin, koji se već dugo pokušava da riješi ovu misteriju.

Nakon četiri godina istraživanja i hiljade testova, naučnici su konačno shvatili da je za sve kriv nevidljivi neprijatelj – plemeniti gas radon.

Iako su isprva sumnjali da se radi o nekoj vrsti bakterije ili virusa, sada su shvatili da stanovnici Uspavane doline ne mogu da se probude zbog gasa koji dolazi iz napuštenih lokalnih rudnika uranijuma.

Radon je bez boje, ukusa i mirisa, i prirodno se javlja kao produkt uranijuma i jako je radioaktivan. Gas je bio nakupljen u rudnicima, ali kada je voda počela da se diže iz rijeka i puni rudnik, gas je izašao na površinu i bukvalno otrovao cijelo selo.

– Ovaj gas imao toksičko dejstvo zbog kog ljudi padaju u stanje nalik snu – objašnjavaju stručnjaci. Radon ne može da se detektuje u vazduhu klasičnim metodama, i zbog toga je ova bolest bila još veća misterija.

Iako se već dugo bore sa problemima sa spavanjem, stanovnici Kalačija su nedavno počeli da se žale da se stanje pogoršava, pa je svaki peti stanovnik ovog mjesta bio pogođen.

Vlasti sada razmatraju opcije, a jedna od njih je i da se svi stanovnici isele iz sela.

(24 sata)

2 komentara

  1. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com