PODGORICA: Sjutra počinje IV međunarodni festival lutkarstva - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sjutra počinje IV međunarodni festival lutkarstva

Četvrti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2015, koji će se održavati od 9. do 13. septembra 2015. u KIC-u Budo Tomović, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, počinje u srijedu, 9. septembra u 20 sati. Festival će otvoriti počasni ambasador Festivala, princ Nikola Petrović-Njegoš, nakon čega će biti izvedena predstava „Ledeno srce”, Pozorišta lutaka Mostar, iz Bosne i Hercegovine, u Velikoj sali KIC-a. U okviru kratkog uvodnog programa, na otvaranju će plesati članice Kulturnog centra „Bjuti”, a pjevaće djeca solisti: Jovan Aleksić, Katarina Radulović, Milutin Radulović, Jadranka Đurišić i Pavle i Ksenija Bogićević.

Drugog dana Festivala na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” Gradskog pozorišta Podgorica, koja će se davati u sali „Dodest” od 18 i od 20 časova. Takođe u četvrtak, 10. septembra, u okviru programa „Za djecu je dobro pozorište”, u Herceg Novom će se igrati bosanska predstava „Ledeno srce”, u dvorani „Park” u 13 sati.

Pored Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na Festivalu će se predstaviti i trupe iz Bugarske, Srbije i Albanije.

Podgorica je i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Herceg Novog, gostovati i u Ulcinju, Rožajama i Tuzima.

U okviru festivala će biti otvorena izložba figurica i slika „Sva lica osmijeha” Dušanke-Dude Božović.

Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučitavti međunarodni stručni žiri koji čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska i Marta Aroksalaši, glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica – Srbija.

Članovi dječjeg žirija su podgorički osnovci, polaznici škole glume DC klub: Andrej Dlabač – predsjednik i članovi: Matija Đaletić, Novak Nikolić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Ksenija Babović, Jovan Radulović, Marija Adamović, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić i Manja Dragojević.

Kao i svake godine, ulaz je SLOBODAN, a ulaznice (koje garantuju mjesto) mogu se podići sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. Predstave  se održavaju u 18 i 20 sati, a detaljan program se može preuzeti na zvaničnom sajtu Festivala www.lutkarstvo.com, koji je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, kao i na FB Pageu www.facebook.com/lutkarstvo

  • Kako se Festival finansira od strane sponzora i donatora, brojni su pojedinci i kompanije kojima želimo da se zahvalimo za podršku. Ove godine to su: Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Glavnog Grada, KIC „Budo Tomović”, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Montenegro Airlines, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osiguranja, Hipotekarna banka, Cosmetics market, Domen, Crnogorski elektroprenosni sistem, Komisija za hartije od vrijednosti, NLB banka, Plantaže i brojni mediji, štamparije i pojedinci, naveli su organizatori festivala.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com