MITROPOLIJA: Ne organizovati slavlja zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, jer nije razlog za trijumfalizam, ni povod za podjele - Volim Podgoricu

MITROPOLIJA: Ne organizovati slavlja zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, jer nije razlog za trijumfalizam, ni povod za podjele

Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve koji je juče potpisan u Podgorici predstavlja zdravi, zakoniti i demokratski način uređenja odnosa između Crkve i države.

Ugovor je, prije svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih Crkvi i vjerskih zajednica.

Njagovo potpisivanje ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podjele. Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist.

Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni, pak, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumiju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com