INTERVJU Danilović: Ne treba Đukanović da nam raspušta Skupštinu, sami treba da skratimo mandat i idemo na izbore (VIDEO) - Volim Podgoricu

INTERVJU Danilović: Ne treba Đukanović da nam raspušta Skupštinu, sami treba da skratimo mandat i idemo na izbore (VIDEO)

"Znam da bi neki voljeli da se redosljed snaga u parlamentu nikad ne promijeni. Ali to je nemoguće, moramo na izbore. Ja bježati od konkurencije i izmišljati razloge da do izbora ne dođe, neću", kaže Danilović

Kandidat za predsjednika Goran Danilović kazao je da je ne treba čekati da predsjednik države raspusti parlament već pa parlamentarna većina treba da skrati mandat Skupštini i da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Danilović je u intervjuu za VOP TV, dat prije informacije da je predsjednik Milo Đukanović raspustio Skupštinu,  rekao da je protiv njega kao predsjednilkog kandidata i Ujedinjene CG, pokrenuta kampanja, zbog odbijanja da podrži rekonstrukciju vlade Dritana Abazovića, nakon što mandatar Miodrag Lekić nije uspio da obezbijedi većinu za sastav nove vlade.

“Mi ne držimo riječ da bi bili drugačiji, već neke stvari jednostavno više ne mogu da se trpe. Kada je u pitanju odnos prema našoj parlamentarnoj većini, vladama koje su formirane, morali smo u jednom momentu da kažemo – dosta je ljudi, ne možemo svaki drugi mjesec da se valjamo u blatu sa onima kojima je samo važno koliko imaju ministara i kako su unovčili, u političkom smislu, svoje poslaničke mandate”, kazao je Danilović.

Dodaje da “ovo kako Crna Gora izgleda dvije i po godine nakon izbora je naših ruku djelo i bježanja nema”.

Treba, kaže, priznati greške i od građana zatražiti novu šansu ali sa novim ponašanjem.

“Nisam se nijednog trenutka dvoumio da ne podržim tu rekonstrukciju vlade, nakon što nas je neko vukao za nos 82 dana”, pojasnio je a na pitanje ko ih je “vukao za nos” rekao da se radi o GP URA.

“Njihove potpise nikada nismo dobili iako su oni glasali u parlamentu da mandat dobije Miodrag Lekić. Ja mislim da je to licemjerno. Potom se pokušavaju preko noći zamijeniti strane i optužujemo se mi da nešto “ne prihvatamo””, rekao je.

Na pitanje da li očekuje da predsjednik Milo Đukanović skrati mandat Skupštini, jer je istekao rok da mandatar Lekić formira vladu, Danilović kaže da Lekić nikada nije ni imao većinu za formiranje vlade.

“Zaboravlja se, gospoda iz DF-a su 4. januara, nakon mučne sjednice na kojoj su ucjenjivani i oni i mi, rekli – idemo na izbore. Nema ucjena – idemo na izbore. Pitam – šta je bilo?! Mi smo prije dva mjeseca rekli idemo na izbore, a onda su se svi ućutali. Danas navodno strepimo od izbora jer nisu sređeni birački spiskovi. A ko je kriv što nisu sređeni birački spiskovi? Ko je trebao da ih sredi? Dvije i po godine imamo našu vlast a ona za to vrijeme nije uradila ništa. A sada bi oni to sredili za nekoliko mjeseci?!” kazao je Danilović.

On je dodao da iz biračkih spiskova nisu izbrisani fantomski birači, odnosno birači iz dijaspore koji nisu odjavili prebivalište, da to neće uticati na rezultate izbora.

“Svakako ćemo pobijediti. Ovo je sve smišljeno da se pravi šteta nekome od predsjedničkih kandidata, između ostalih i meni. Sada oni koji su govorili – idemo na izbore, neće na izbore. Sada mogu da ih ucjenjuju. E pa nas neće ucjenjivati”, kazao je Danilović. On je rekao da moramo na izbore, te da se Ujedinjena Crna Gora ne plaši izbora.

“Znam da bi neki voljeli da se redosljed snaga u parlamentu nikad ne promijeni. Ali to je nemoguće, moramo na izbore. Ja bježati od konkurencije i izmišljati razloge da do izbora ne dođe, neću”, kaže Danilović.

“Vjerujem da ćemo i u ovoj predsjedničkoj kampanji dokazati da je Ujedinjena Crna Gora zakinuta a sve smo to izdržali stoički, ljudski i pošteno. Prve prevare prema nama su počele od prve vlade, ali smo to prećutali. Sad je neko očekivao da napravi još jednu vladu u kojoj ćemo biti politički mutavci i klimati glavom. Ako smo dobili političku konkurenciju, idemo na izbore, pa da vidimo koliko i oni vrijede”, kazao je Danilović.

Kada je u pitanju njegov skepticizam prema Evropskoj uniji, Danilović je rekao da je njegov skepticizam proporcioanalan skepticizimu EU kada je u pitanju pridruživanje Crne Gore.

“Ne pristajem da se briselska administracija igra sa državom koja je nama jedina. EU se promijenila,. nadam se da ima snage da se vrati, ponaša se o ratu u Ukrajini kao da je to trenutnak nakon čega prestaje da postoji svijet. Ja sam ubjeđenja da će če se ipak na kraju razgovarati, a ove ludačke projekte da mora na bojnom polju da se ostvari pobjeda a time iskoristiti nuklearno naoružanje, ja u to ne vjerujem. EU ako ima snage treba da pogleda u ogledali i kaže – ovdje smo i mo krivi. Da je u demokratizaciju Ukrajine uloženo 150 milijardi dolara, _Rusija bi bila u nezavidnom položaju, ruski narod bi bio ljubomoran. Ne bi bilo mrcvarenja u Donbasu gdje su ljudi ubijani kao zečevi jer brane svoje pravo na samoopredjeljenje. Koja je korist od širenja NATO-a na istok? Dokle? Može li normalan čovjek da shvati da je navodno prirodno da se NATO šiti na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza, i da se tamo rasporede bojeve glave? Pako god na čelu Rusiije bio, valjda bi bio protiv toga. Ne bih nikada dozvoli da bilo koji naš vojnik ode na to ratište”, kazao je Danilović.

On je rekao da bi, kada bi bilo u njegovoj nadležnosti, pokrenuo preispitivanje članstva Crne Gore u NATO-u kao i sankcije Rusiji.

Rekao je da je za partnerstva, ali ne i za podanički odnos Crne Gore.

Danilović je rekao da će, bio predsjednik ili ne, insistirati na kontroli diploma u javnoj upravi, te da time treba da se bavi Ministarstvo prosvjete i tužilaštvo.

Pogledajte kompletan intervju:

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com