BIVŠI ZLOGLASNI ZATVOR NA MAMULI POSTAO HOTEL: “Mamula Island” ovog ljeta otvara vrata za bogatu klijentelu (FOTO)

Tvrđava Mamula na ostrvu Latavica, na ulazu u Bokokotorski zaliv, koja je bila zloglasni zatvor, postala je hotel-ostrvo „Mamula Island“, i ovoga ljeta će otvoriti vrata za turiste.

Oko 80 odsto površine ostrva Lastavica zauzima tvrđava, koju je sredinom 19. vijeka izgradio austrougarski general Lazar Mamula. Tokom oba svjetska rata tvrđava je služila kao zloglasni zatvor poznat po okrutnosti. Iako ga je izgradila austrougarska vojska, ona ga nikada nije koristila u vojne svrhe. O koncentracionom logoru, u kome je za vrijeme Drugog svjetskog rata, bilo utamničeno hiljade zarobljenika  sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, snimljen je 1959. godine i film Kampo Mamula.

“Luksuzni butik hotel nastao rekonstrukcijom stare tvrđave u modernu oazu gostoprimstva, ovog ljeta će dočekati svoje prve goste”, saopštili su iz PR agencije kompanije „Mamula Island“.

U hotelu je, kako su saopštili, na raspolaganju 26 soba, 6 apartmana, holistički spa, bazeni, sale za masažu, teretane, staze za trčanje, kao i tri restorana i četiri bara. Hotel ima uređenu plažu i mjesto za sunčanje nad južnim stijenama.

Skupština Crne Gore je u decembru 2015. godine usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamulom na 49 godina zaključen je sa švajcarskom kompanijom Orascom koja, takođe, stoji iza gradnje turističkog rizorta Luštica Bay.

Protokol o primopredaji Mamule, na osnovu ugovora o dugoročmom izdavanju ostrva sa tvrđavom Mamula, potpisali su sredinom juna 2017. godine predstavnici države i kompanije Orascom, koja je osnivač kompanije OHM Mamula.

Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 miliona, a investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će od projekta tokom prvih deset godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, izvršni direktor kompanije OHM Mamula, koja gazduje novootvroenim hotelom je Predrag Nenezić, bivši ministar turizma iz vremena vladavine DPS-a, a ovlašćeni za pravne poslove je nekadašnji pomoćnik ministra turizma i direktor državnog Sekretarijata za razvojne projekte, Nebojša Popović.

Foto mamulaisland.com

Kada je najavljeno izdavanje Mamule i poluostrva Lastavica u dugoročni zakup stranim investitorima, značajan broj stanovinka Herceg Novog je digao glas protiv toga.

Ostrvo Lastavica je decenijama bilo izletiše Novljana i njihovih gostiju tokom turističke sezone, iako je sama tvrđava bila u veoma lošem stanju.

Izletnici su na obali znali “obrnuti” roštilj, pa i prespavati pod vedrim nebom ili u šatorima, uživajući u kristalno čistom moru i tišini.

Ovakav vid posjeta, izvjesno je, više neće biti moguć.

Foto mamulaisland.com

Novljani su bili veoma zabrinuti zbog izdavanja u zakup Lastavice i Mamule, sumnjajući da to znači da će ovaj prostor, za koji su emotivno vezani, biti nedostupan običnim građanima.

Foto mamulaisland.com

Ovo su, svojevremeno, demantovali investitori, i naglasili da ostrvo i tvrđava neće biti zatvoreni za javnost. Kako su tada kazali, Mamula će ostati otvoreno mjesto sa javnim pristupom svima, 365 dana godišnje, te da je to definisano i ugovorom sa Vladom Crne Gore.

Na zvaničnom sajtu luksuznog Hotela Mamula Island, nema cjenovnika, ali za pretpostaviti je da “običnim” građanima, cijene nisu pristupačne.

A.D.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com