ČEŠKI PREMIJER PRVA ŽRTVA “PANDORA PAPIRA”? Došao na vlast na “borbi protiv korupcije” a sada su isplivali njegovi TAJNI POSLOVI

Češki milijarder i premijer izgleda da je izgubio stisak nad vlašću nakon što je njegova partija ANO “za dlaku” izgubila većinu na parlamentarnim izborima održanima u subotu. Do šokantnog rezultata stranke Andreja Babiša došlo je nakon što se ime populističkog lidera pojavilo u Pandora papirima, do sada najvećem curenju podataka o moćnicima i poreskim rajevima u istoriji.

AFERA “PANDORA PAPIRI”: Firma Blaža Đukanovića sa Djevičanskih ostrva prebacila 132.500 eura iz Londona

ĐUKANOVIĆ O PANDORA PAPIRIMA: Nijesam uradio ništa nezakonito, pozivam tužilaštvo da ispita cio slučaj

ŠTA SU TAČNO “PANDORA PAPIRI”: Đukanovići “u društvu” najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu

Babiševu centrističku ANO porazila je centralno-desna opoziciona grupa. Sa 100 odsto prebrojanih glasova centralno-desna alijansa Spolu (Zajedno) osvojila je većinu mesta u parlamentu sa 27,79 odsto glasova, ANO je dobila 27,12 odsto, a centristička PirStan koalicija 15,62 odsto.

Iako je Babiševa stranka osvojila najviše glasova pojedinačno, ona nema jasan put do većine.

“Dominacija Andreja Babiša je gotova, demokratske partije su pokazale da će era haosa vjerovatno ostati za nama “, rekao je lider PirStan koalicije Ivan Bartoš.

Kako navodi Tass, dvije koalicije su u nedjelju objavile planove da zajedno oforme kabinet, kako su objavili lider pet partija koje ih čine – Spolu, koja se sastoji od Građanske demokratske partije (ODS), partije TOP09 i Hrišćansko-demokratska unija-Čehoslovačka narodna partija (KDU-CSL), napraviće tim sa koalicijom liberalne Piratske partije i nezavisnih gradonačelnika STAN. Fjala je rekao da će od češkog predsjednika Miloša Zemana tražiti da mu povjeri formiranje kabineta koji će imati podršku 108 od 200 poslanika donjeg doma.

Nova vlada distanciraće Češku od populističkih partija u Poljskoj i Mađarskoj, koje su sve više na meti kritika zbog sukoba sa evropskim zakonom i vrijednostima – u Poljskoj je slučaj otišao toliko daleko da se govori o njenom izlasku iz EU.

Jedina druga partija koja je još osvojila mjesto u parlamentu, ultradesničarska i antimigrantska SPD, imala je 9,58 odsto glasova pri kraju brojanja glasova, dok su Socijal-demokrate – dio trenutne vladajuće koalicije – imale oko 4,66 odsto.

Sa ovakvim rezultatom, ovo će biti prvi put od Plišane revolucije i okončanja jednopartijske vladavine u Čehoslovačkoj 1989. i raspada sa Slovačkom 1993. da nasljednici Komunističke partije neće biti predstavljeni u češkom parlamentu, ukazuje CNN.

Babiš (67), kojeg su lokalni mediji prozvali “češkim Trampom” zbog poslovnog carstva i populističkih sklonosti, je tokom izbora imao izrazito antimigrantsku i evroskeptičnu platformu. Tajkun i političar takođe je suočen sa izazovima iz opozicionih partija zbog svojih poslova, za koje tvrde da predstavljaju konflikt interesa.

Međutim, kako piše “Blumberg”, Zeman bi i dalje mogao da imenuje Babiša za mandatara nakon što je obećao miijarderu da će oformiti kabinet ako njegova ANO ostane najsnažnija pojedinačna partija.

Babiš, koji je u parlament ušao 2013. i bio ministar finansija prije nego što je postao premijer, reagovao je na poraz navodeći da je njegova partija ostvarila “odličan rezultat”. Dodao je da će Zeman odlučiti ko će voditi zemlju.

“Ako završimo u opoziciji, ANO pokret će se nastaviti. To nije jednokratni projekt”,  rekao je Babiš.

Pandorina kutija skandala

Svega nekoliko dana prije dramatičnih izbora u Češkoj, u svjetskoj javnosti se podigla prašina oko Pandorinih papira, a jedno od imena koje se pominje u procurjelim dokumentima je i Babiševo.

On je jedan od 35 svjetskih lidera koji su se našli u “pnadora papirima”.

Izvještaj Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ)i njihov češki partner Investigace.cz potresli su Babiševu kampanju u poslednjim danima, a premijeru se prebacuje da je tajno prebacio 22 miliona dolara preko ofšor kompanija kako bi kupio luksuzno imanje na francuskoj rivijeri 2009, prije nego što je ušao u politiku.

Babiš je navodno ubrizgao novac u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vile u blizini Kana. Ali, on nikada nije zvanično prijavio da ima udjele u naftnoj kompaniji.

“Nema slučaja koji mogu povući protiv mene za vrijeme koje sam proveo u politici”, reagovao je Babiš na “Tviteru”.

“Nisam uradio ništa nezakonito ili loše, ali to ih ne spriječava da ponovo pokušaju da me oklevetaju i da utiču na češke parlamentarne izbore”, dodao je Babiš koji se 2017. domogao izborne pobjede obećavajući borbu protiv korupcije.

Babiš je sa svojom imovinom vrijednom 3,4 milijarde dolara jedan od najbogatijih Čeha. Bogatstvo je zaradio tokom više od dvije decenije dok je bio na čelu konglomerata “Agrofert” za hranu, hemikalije i medije. Babiš je 2017. preveo preduzeće u trust, kako zahtijeva zakon da bi ostao na poziciji ministra finansija. Kasnije te godine je postao premijer.

Međutim revizija Evropske komisije je kasnije otkrila da je prekršio pravila o sukobu interesa oko svoje kontrole nad fondovima trusta povezanih sa “Agrofertom”. Babiš je to odbio navodeći da je revizija “izmanipulisana i vještački podstaknuta od strane profesionalnih cinkaroša” iz redova opozicije.

Istraga je otkrila, piše ICIJ na svom sajtu, da je Babiš preko niza fantomskih kompanija tajno kupio 16 vlasništva u Muženu, selu blizu Kana. Preusmjerio je novac preko Britanskih Djevičanskih Ostrva, Vašingtona i Monaka.

Po ulasku u politiku Babiš nije otkrio vlasništvo nad kompanijama ili imovinom u imovinskim prijavama koje su javni službenici u Češkoj dužni da podnose svake godine, prema dokumentima do kojih je došao Investigace.cz. Babiš je, kao i većina lidera prozvanih u dokumentima, porekao bilo kakav prekršaj. On tvrdi da je njegov ofšor ugovor u skladu sa zakonom.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com