Dok radnički protesti kuljaju širom Evrope, u CG sindikati se “u rukavicama” bore za radnička prava

Nijedan od dva reprezentativna crnogorska sindikata, Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG) nije odgovorio na pitanja VOP-a šta konkretno preduzimaju, šta planiraju i da li komuniciraju sa Vladom, povodom dramatičnih, svakodnevnih poskupljenja i globalne krize čija se eskalacija predviđa za jesen.

Svakodnevna poskupljenja dovela su do inflacije koja je već sada gotovo obezvrijedila veliko povećanje minimalnih plata. U Crnoj Gori je majska inflacija bila značajno veća nego u Evropskoj uniji i iznosila je 11,7 odsto.

I dok radničko i građansko nezadovoljstvo “kulja” širom Evrope, u Crnoj Gori radnici – ćute i trpe. Dok sindikalne organizacije u demokratskim evropskim državama, gdje je standard mnogo bolji i plate višestruko veće nego kod nas, na ulice izvode desetine i stotine hiljada radnika, blokiraju se saobraćajnice, željeznice, aerodromi, sinidikalci u Crnoj Gori se bore za radnička prava “u rukavicama”. O protestima i štrajkovima, kako izgleda, i ne razmišljaju.

Vesko Pejak iz Alternative ocjenjuje da Crna Gora nema sindikate već 30 godina.

“Crna Gora je kolonija. U kolonijama nema razvijenih institucija kao u modernim zemljama. Mi nemamo sindikate, nemamo partije koje rade u interesu naroda, nemamo institucije koje rade za narod. Vijest da će poskupiti gorivo narod je natjerao da se okupi oko pumpi, a ne pred Vladu. Gotovo da nema niko da se zapita kako će gorivo od preko 2€ uticati na plate koje su na minimumu?!  Sve namirnice će da poskupe najmanje 30% u narednih pola godine. Plate će naravno da ostanu iste. Kako će građani da se nose sa time? Hoće li tražiti veće minimalne plate? Sumnjam da hoće. Političari su siti i boli ih briga za narod. Njima su važniji rezultati popisa od toga što je svaka četvrta porodica gladna. S druge strane, Sindikati ne postoje već 30 godina u Crnoj Gori. Sindikate koje znamo vode ljudi koje je bivša vlast postavila da glume zaštitnike radnika. Zato nijedan socijalni ili radnički protest nijesu organizovali za 30 godina. Ali jesu sebi namjestili plate po par hiljada eura, kaže Pejak.
Zato, kako dodaje, Alternativa pokreće projekat “Država u državi”. To je sindikalna organizacija koja će novac od članarina ulagati u otvaranje novih radnih mjesta, organizaciju štrajkova i odbranu radnika.
“Stekli su se uslovi da se stvori prva sindikalna organizacija posle 30 godina ćutanja”, kaže Pejak.
Radnici širom Evrope sve nezadovoljniji 

Ulicama Brisela je prije par dana, marširalo oko 80.000 radnika zahtijevajući od Vlade da riješi naglo rastuće troškova života. Demonstranti su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo “Više poštovanja, veće plate” i “Ukinuti akcize”. Zbog “nacionalnog štrajka”, briselski aerodrom otkazao je 232 leta, a u velikoj mjeri blokirani su bili i javni prevoz, mnoge škole su bile zatvorene, a u štrajku su i bile gradske službe i službe obezbjeđenja. Od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja Brisel erlajnsa.

U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim gubitkom kupovne moći građana. Belgija je, inače, jedna od rijetkih zemalja u EU u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski prilagođavaju rastućim troškovima života.

Oko 40.000 željezničara u Velikoj britaniji štrajkuje zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mjesta, a sindikati smatraju da je to samo početak mogućeg “ljeta nezadovoljstva” sa nastavnicima, medicinarima, pa čak i advokatima. Ovo je najveći štrajk željezničara za poslednjih 30 godina.

Slično je i u Francuskoj, gdje je štrajkovala Željeznica ali i piloti Er Fransa i brojnih drugih poslovnih sistema, a tokom protesta bilo je i sukoba sa policijom i hapšenja.

Juče je i hiljade farmera krenulo je traktorima iz cijele Holandije ka selu Stroe u kom se održava protest zbog plana vlade da se smanje emisije azot-oksida i amonijaka. Država ih je targetirala kao “zagađivače” zbog čega če morati da smanje svoja stada.

Protest farmera u Holandiji

Saobraćaj je bio zakrčen širom zemlje a nekoliko desetina farmera okupilo se u Hagu u blizini parlamenta noseći majice „Bez poljoprivrednika nema hrane“.

V.M.-V.R.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com