Evropa od ove godine bez ruske nafte - Volim Podgoricu

Evropa od ove godine bez ruske nafte

Mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto rekao je da će uvođenje gornje granice cijene ruske nafte nanijeti štetu evropskoj ekonomiji.

“EU uvodi gornju granicu za naftu, ali vrijeme je da Brisel shvati da takve mjere najviše štete evropskoj ekonomiji”, naveo je Sijarto, komentarišući odluku G7, EU i Australije da uvedu ograničenje cijena na rusku naftu koja se izvozi morem od 5. decembra.

mjesto ograničavanja cijene ruske nafte, kaže Sijarto, neophodno je povećati broj energenata, jer će to dovesti do nižih cijena.

On je rekao da se tokom pregovora o ograničenju cijena Budimpešta borila za svoje interese.

“Konačno smo postigli cilj – Mađarska je izuzeta od ograničenja cijene nafte. Ponovo smo bili uspješni u zaštiti bezbjednosti snabdijevanja energijom naše zemlje”, rekao je Sijarto na Fejsbuku.

Članice G7, EU i Australija objavile su juče da su dogovorile ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu počevši od 5. decembra.

Osim toga, od 5. februara 2023. godine stupa na snagu gornja granica cijene naftnih derivata, čiji će parametri biti naknadno utvrđeni.

Odluka o embargu na isporuku ruske nafte u EU ostaje na snazi i stupiće na snagu od 5. decembra, ali još neće uticati na snabdijevanje gorivom naftovodom “Družba” do Mađarske, Češke i Slovačke.

Vršilac dužnosti načelnika Zaporoške oblasti Jevhen Balicki ističe da ruske trupe drže linija fronta na tom području.

Višecijevni raketni bacač “rad“ ukrajinske vojske u blizini Bahmuta u Donjeckoj oblasti

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije “Maksar”, piše Bi-Bi-Si.

Novi kompleks u obliku latiničnog slova “U” nalazi se u blizini centra grada. Na njegovom krovu vide se crveno-plava zvijezda ruske vojske na beloj pozadini sa natpisom: “Za narod Marijupolja”.

Moskva odbacuje zapadno ograničenje cijene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

“Nećemo prihvatiti ovo ograničenje”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodao je da će analiza biti brzo obavljena i da će Moskva tada reći kako će reagovati.

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

“Počevši od ove godine, Evropa će živjeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena”, napisao je Uljanov na Telegramu.

Sa druge strane, ni Kijev nije zadovoljan odlukom, ali iz potpuno drugog rzloga. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak smatra da bi ograničenje trebalo da bude dvostruko niže, 30 dolara po barelu, kako bi se još teže pogodila ruska ekonomija.

Na to se nadvezuje izjava Volodimira Zelenskog koji naglašava da ta odluka “nije ozbiljna”, jer neće odvratiti Moskvu od vođenja rata.

Francuski predsjednik Emanuel Makron kaže da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na potrebe Rusije za bezbjednosnim garancijama ako predsednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

U intervjuu za kanal TF1 snimljenom tokom njegove posete SAD, Makron je rekao da Evropa treba da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com