HAOTIČAN PAD CIJENA NEKRETNINA: Dramatično upozorenje Evropske centralne banke - Volim Podgoricu

HAOTIČAN PAD CIJENA NEKRETNINA: Dramatično upozorenje Evropske centralne banke

Cijene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je Evropska centralna banka.
To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.
Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mjesecima primećuje Rojters.
Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se osjeća i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.
„Gledajući u budućnost, pad cijena nekretnina mogao bi da postane haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima“, upozorila je ECB.
Podaci ECB pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u PortugaluŠpaniji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.
ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.
To uključuje Berlin, djelove zapadne Njemačke i grupu prijestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.
S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com