HOĆE LI PEJOVIĆ DANAS OTPUSTITI 600 RADNIKA? Kako je Uniprom postao vlasnik KAP-a i šta hoće zaposleni

Kao bomba je juče odjeknula najava biznismena Veselina Pejovića da će “u inat” aktuelnoj vlasti koja, kako tvrdi, hoće da uništi KAP, danas otpustiti svih 600 zaposlenih koji rade u KAP-u koji je sada u vlasništvu Pejovićevog Uniproma. 

Pejović je 2014. godine kupio Kombinat aluminijuma u stečaju za 25,7 miliona eura, što je bilo skoro duplo manje od procijenjene vrijednosti fabrike. 

PEJOVIĆ NAJAVIO DA SJUTRA OTPUŠTA 600 RADNIKA KAP-a: Evo kako je to obrazložio (VIDEO)

On je juče na četvrtoj sjednici Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije kazao da sadašnja vlast nanosi štetu kredibilitetu Uniproma i da želi da uništi KAP. 

Poručio je da će i Luka Bar, Montekargo, kao i 200 firmi i 150 prevoznika iz Crne Gore, koji su bili uvezani u rad Uniproma, ostati bez prihoda, dok će državni izvoz ove godine biti manji 250 miliona eura, a teret otpremnina za 600 radnika od 10 miliona eura će pasti na državni budžet. 

“Vi ćete spasiti radnike iz čeljusti Uniproma, ja ću imati ličnu i korporativnu štetu, ali ćemo vam gospodo, izgleda jedino mogućim putem, staviti do znanja da se sa Unipromom niko i nikada neće poigravati, pa i ni vi.To neću da dozvolim jer sam ga krvarim radom stvarao 40 godina” rekao je Pejović

Nakon toga je napustio sjednicu uz razmjenu teških riječi sa predsjednikom komisije Maksimom Vučinićem koje je rekao da je još “u Pampers pelenama”. 
 
Vučinić ga je nazvao tajkunom DPS-a, a njegovo izlaganje kaubojskim.
Otkazi zbog godišnjih odmora
 

Na sjednici su bili prosutni bivši radnici KAP-a a jedan od njih je kazao da je dobio otkaz jer je “tražio pravo na godišnji odmor”.

Pejoviću se spočitava i da je zaposlenima zabranjeno sindikalno djelovanje.

Sandra Obradović predsjednica jednog od sindikata KAP-a rekla je da su svi zaposleni lišeni godišnjih odmora posljednjih osam godina te nazvala takvo rješenje golgotom.

Beneficirani radni staž, kako je kazala, nije plaćen,a radnicima je zabranjeno sindikalno djelovanje, i da je jedino pravo koje imaju je pravo na zaradu i na naknadu zarada.

“Nismo se nikad žalili na zarade i na njihovu redovnost. To je za pohvalu i to nikad nije dovedeno u pitanje”, rekla je Obradović.

Ona je kazala da je nezakonito dobila otkaz naredbom Nebojša Dožića, glavnog menadžera KAP-a.

Izvršni odbor Sindikata Kombinata aluminijuma tvrdi da je menadžment te kompanije počeo da vrši pritisak na zaposlene da se iščlane iz sindikata i da formiraju novi koji bi bio pod kontrolom uprave firme.

Stečaju nikad kraja 

Pejovićeva kompanija je preuzela upravljanje aluminijumskom proizvodnjom i imovinom bivšeg državne kompanije u Podgorici sredinom jula 2014. godine. Stečaj u KAP-u je pokrenulo Ministarstvo finansija u julu 2013. godine, a proizvodnjom je do tada je rukovodila kompanija iz En plus grupe ruskog biznismena Olega Deripaske.

Stečajni postupak u bivšem državnom KAP-u još nije okončan a razlog su brojni sudski sporovi koji se vode pritiv preduzeća.

Prije nepune dvije godine Pejovićeva kompanija Uniprom postala je vlasnik 265 hektara državne imovine u krugu Kombinata aluminijuma.

Savjet za privatizacinju uvažio je tada zahtjev Uniproma da mu se pravo korićšenja pretvori u pravo svojine za parcele u katastarskim opštinama Botun, Dajbabe i Cijevna, čija je ukupna površina 2,65 miliona kvadrata.

Odluku o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine potpisao je predsjednik Savjeta za privatizaciju i premijer, Duško Marković.

Uniproom je, kako je navedeno u odluci, pravni sljedbenik KAP-a na označenoj imovini i ima pravni interes za dobijanje mišljenja Savjeta za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine.

Pejović: Radnici imaju odlične uslove

Pejović je u februaru ove godine u intervjuu za DN, govoreći o položaju radnika u KAP-u kazao da u stečaju nema zasnivanja radnog odnosa, već je u pitanju radno-pravni status zadržanog radnika koji svoja prava može ostvariti, ponavljamo, samo u skladu sa Zakonom o stečaju.

“Međutim, Uniprom, kome je Privredni sud povjerio organizaciju i održavanje procesa proizvodnje u KAP-u do okončanja postupka prodaje u skladu sa kupoprodajnim ugovorom, omogućio je da radnici u preduzeću tokom trajanja stečaja ostvaruju znatno veći obim prava od onih koja su im garantovana Zakonom o stečaju.

Radnicima je obezbijeđeno da koriste dva puta po šest slobodnih plaćenih radnih dana u toku kalendarske godine budući da godišnjih odmora po Zakonu o stečaju nema. U KAP-u je zadržan tzv. petobrigadni sistem rada skraćeno radno vrijeme osnovom kojeg radnici tri dana rade, dva su slobodni”, kazao je Pejović.

Radno angažovanim u KAP-u, kako je rekao, redovno se isplaćuju zarade koje su znatno iznad crnogorskog prosjeka i sada iznose 782 eura u neto iznosu za ugovore o radu.

On je kazao da se za sve to vrijeme isplaćuju porezi i doprinosi na ukupan iznos neto zarada, kao i uvećanje po osnovu prekovremenog rada, noćnog rada, kao i rada u drugoj smjeni. Radnici su, kako je dodao, za slučaj nezgode osigurani kod osiguravajućeg društva, a koriste i odsustva za slučaj privremene spriječenosti za rad (bolovanje), za koje vrijeme im se isplaćuje zarada u skladu sa zakonom iako korišćenja bolovanja u stečaju nema.

“Svi zaposleni imaju pravo na plaćena odsustva po raznim osnovama (za dane državnih i vjerskih praznika, njege člana porodice, rođenja djeteta, smrti člana porodice, selidbe, dobrovoljnog davanja krvi, sklapanja braka, stručnog osposobljavanja i slično). Obezbijeđen im je besplatan i redovan prevoz od mjesta stanovanja do mjesta rada i obratno, kao i topli obrok u novom restoranu KAP-a. Pored toga, radnici sada koriste nova kupatila i garderobere. Radni ambijent u svim proizvodnim pogonima je znatno unaprijeđen, poboljšani su uslovi rada, kazao je Pejović prije dvadesetak dana. 

VM. – A.D. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button