KO STOJI IZA APLIKACIJA ZA “PRAVLJENJE PARA” U CG: Sinovi bogatih očeva zgrnuli novac, sirotinja ostala bez ušteđevine ili u dugovima

Prema informacijama VOP-a, neki od ojađenih, prijavili su policiji "kolovođe" koji su ih nagovarali da ulažu novac tvrdeći da će aplikacije "trajati" i garantujući dobru zaradu

Dvije aplikacije za “pravljenje para” koje su proteklih par mjeseci postale “hit” u Crnoj Gori, sudeći prema onome što se dešava proteklih dana, obavile su “posao” zbog kojeg su kreirane i više “ne rade”. To, praktično, znači da su oni koji su ih osmislili, odnosno promovisali, ostvarili svoj cilj – zgrnuli veliki novac na račun naivnih koji su investirali nadajući se brzoj zaradi.

Prema informacijama VOP-a, neki od ojađenih, prijavili su policiji “kolovođe” koji su ih nagovarali da ulažu novac tvrdeći da će aplikacije “trajati” i garantujući dobru zaradu. Oni su to činili, što lično, što putem Telegram grupe koja je brojala preko pet hiljada članova.

Prema informacijama koje je dobio VOP, oni koji su imali insajderske informacije, ulagali su desetine, pa i stotine hiljada eura i “zaradili”, za manje od dva mjeseca mnogostruko veće iznose. Sa druge strane, mnogi od onih koji su ulagali, vjerujući ubjeđivanju da će “potrajati”, ostali su bez svog novca. Mnogi su čak dizali kredite ili uzimali novac kod kamataša kako bi “investirali”.

Takođe, prema informacijama do kojih je došao VOP, realizatori ovih piramidalnih šema u Crnoj Gori nisu stranci, nego Podgoričani, a među njima su i neki “sinovi bogatih očeva”…

Kako su radile “fabrika para”

Prvo se pojavila aplikacija pod nazivom Chail, koja je imala “zadatke” da se lajkuju objave influensera na Jutjubu i Fejsbuku, a od količine uloženog novca zavisila je i navodna cijena  “lajka”. Tako su oni koji su, recimo uložili tri hiljade eura, dnevno dobijali nagradu od oko 150 eura za lajkovanja, plus bonuse od 15% za svakog novog “investitora” kojeg uključe i procenat od njegovih nagrada… Obećavana su brda i doline, ogromne nagrade u novcu i luksuznim automobilima najuspješnijima, odnosno onima koji uključe najveći broj novih članova.

Za povrat vlastitog investiranog novca trebalo je oko 20 dana, a sve nakon toga trebala je biti čista zarada.

Aplikacija Chail je “zaštekala” kada je, navodno, kompanija koja je njen vlasnik “otkrila” da neki investitori imaju više naloga na istom telefonu odnosno istu IP adresu, pa su isplate blokirane, navodno, dok se taj problem ne riješi.

U isto vrijeme je pojavila se druga aplikacija vezana za kriptovalutu TRON koja čak nije imala nikakve zadatke nego se radilo o, navodnom, klaud majnovanju (rudarenju) kriptovalute, i dnevni povrat novca je iznosio od 8% do 17%, zavisno od iznosa investicije, što je garantovalo povrat uloženog novca u prvih 10 dana, pa je ova aplikacija postala popularna kao “brza”.

Ona je, međutim, kako sada stvari stoje, stavila katanac brže nego prethodna, pa već par dana ne isplaćuje novac. Uvedena je, navodna, taksa, odnosno porez od 24% i od korisnika se zahtijeva da uplate porez kako bi, navodno, nastavili da primaju dnevne zarade.

Zanimljivo je da je ova aplikacija 10. maja obavijestila korisnike da u Crnoj Gori imaju 2.000 korisnika a u Srbiji 1.000, te da traže glavnog menadžera sa mjesečnom platom od 50.000 dolara i procentom zarade, regionalnog sa mjesečnom platom od 30.000 dolara i procentom od zarade, i još 20 pozicija sa platom od 3.000 dolara. Uslov je bio investiranje u platformu. Ovaj “oglas za posao” je, međutim, vrlo brzo uklonjen sa aplikacije, a poslata je obavijest o obavezi uplate poreza…

Može li neko odgovarati?

Ukoliko su korisnici investirali novac po vlastitoj procjeni i na vlastitu odgovornost, teško se može govoriti o krivičnom gonjenju bilo koga.

Međutim, ukoliko se pokrene istraga koja bi pokazala da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je cilj bio prevara velikog broja građana radi sticanja vlastite koristi, postoji osnov za krivično gonjenje. Da li crnogorska policija i tužilaštvo imaju kapaciteta i volje za takvu istragu? Za sada, sa zvaničnih adresa se nije čula najava moguće istrage ovih modernih “gazda Jezde” i “Dafine”.

Globalno su poznate slične aplikacije Superlike i Spikeazia gdje je čak 2,4 miliona ljudi izgubilo novac.

Mediji su objavili i da je u akciji Europola uhapšena osoba koja je oštetila 34.000 građana.

A.D.

 

 

 

 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com