Da li je direktor EPCG Nikola Rovčanin platio priznanje privatne kompanije koja prodaje “sertifikate izvrsnosti”

Izvršni direktor EPCG AD Nikšić, Nikola Rovčanin, pohvalio se prije par dana medijima da je primio „Priznanje najboljem menadžeru“ za 2021. godinu, koje firma Solvent Rating Crna Gora dodjeljuje za, kako je naveo, “odgovorno, savjesno i uspješno rukovođenje, kvalitetan sistematski rad te za razvoj i napredak preduzeća”

U saopštenju PR tima EPCG saopšteno je da je Solvent Rating “kompanija koja posluje s ciljem da pomogne crnogorskim firmama u traženju novih klijenata, provjeri istih, naplati potraživanja i povećanju likvidnosti u poslovanju”.

Kako se radi o kompaniji koja, u stvari, prodaje sertifikate “poslovne izvrsnosti”, u slučaju Rovčanina, pitanje je da li je ovo “priznanje” platio iz svog džepa ili iz budžeta državne kompanije, odnosno od novca građana.

Na saopštenje EPCG o priznanju Rovčaninu reagovao je veliki broj crnogorskih privrednika koji su, takođe, bili “meta” kompanije SolventRating. Nekoliko vlasnika CG firmi obratilo se VOP-u sa tvrdnjom da su kontaktirani telefonom od strane SolventRatinga i da im je nuđeno da kupe sertifikat, odnosno da za komad papira i malu kristalnu plaketu, koji “potvrđuje” njihovu “poslovnu izvrsnost” plate 242 eura.
Veoma je zanimljivo da se “poslovno izvrsnim” kompanijama za ovu “potvrdu izvrsnosti” nudi plaćanje na – rate.
“Ne znam kako su me našli, odakle im podaci, telefon, za porez ne dugujem, ali sam više mrtav nego živ, firma na infuziji, nemam za plate. Oni me ubjeđuju da sam u 100 najboljih firmi u Crnoj Gori, i nude mi da mi daju potvrdu za to”, uz smijeh priča vlasnik privatne firme koji dodaje da, naravno, nije prihvatio.
Kaže da je osoba koja ga je kontaktirala telefonom, očigledno dobro obučena, da imaju “obrazac” nastupa i prodaje.
SolventRating ima cjenovnik i za “luksuznije” pakete – na upit.
Foto printscreen Solventrating.me
Međutim, na zvaničnom sajtu ove firme koja poslodavcima nudi “sertifikate” ne može se pronaći na koji način su oni ovlašteni i šta je izvor kredibiliteta da dijele “sertifikate za izvrsnost”, uz novčanu nadoknadu.
Na sajtu piše da Solvent Rating doo Podgorica “sa ovim sertifikatom potvrđuje da je kompanija, u čijem je vlasništvu ova stranica ispunila uslove za izdavanje sertifikata poslovne izvrsnosti od strane bonitetne kuće Solvent Rating iz Podgorice”. Logičkim zaključivanjem, sami sebe su akreditovali da odlučuju o “poslovnoj izvrsnosti” firmi.
Prema podacima CRPS vlasnici ove firme su Predrag Janjić i Slobodan Stamenković, a prema podacima sa sajta firme, rade u Albaniji i Crnoj Gori. Postoji i link za Srbiju, ali još uvijek nema nijedan objavljeni sertifikat.
U našoj državi do sada je “sertifikat za poslovnu izvrsnost”, prema podacima sa sajta SolventRating kupilo ukupno 280 preduzeća. Ukoliko je prosječna cijena 242 eura, to je 67.760 eura.
U Albaniji je cifra i veća, ukupno 375 preduzeća ima “sertifikat” albanske podružnice SolventRatinga.
Ekipa VOP-a
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com