MFSS objavljuje javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) objavljuje javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine – saopšteno je iz tog resora.

‘Ovaj značajni dokument treba da bude dio kolektivnog konsenzusa o ekonomskim pitanjima te pozivamo zainteresovane da se uključe već u početnoj fazi izrade PER-a. Predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu [email protected], najkasnije do 27. septembra 2021. godine.

Takođe, PER2022 će biti predmet javne rasprave kroz razmjenu informacija i učestvovanje zainteresovanih strana davanjem predloga, sugestija i komentara. Time će se kreirati prostor za dijalog i saradnju, u cilju unapređenja teksta Nacrta programa ekonomskih reformi za period 2022 – 2024. godina, a čija je izrada predviđena ovogodišnjim Programom rada Vlade”, navodi se u saopštenju.

Dinamika izrade ovog dokumenta, kako dodaju iz MFSS, u potpunosti je usklađena sa pripremom Programa ekonomskog oporavka, Fiskalne strategije, kao i budžeta za 2022. godine.

”Program ekonomskih reformi obuhvata ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period, uvažavajući smjernice i preporuke Evropske komisije, što je i osnov ekonomskog dijaloga u procesu EU integracija.

Istovremeno, PER sadrži sveobuhvatnu agendu strukturnih reformi koja prikazuje javne politike u izabranim oblastima ekonomskog sistema, a kojima se doprinosi rastu i razvoju, te povećanju konkurentnosti domaće ekonomije”, ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, u skladu sa nacrtom smjernica za izradu PER-a za period 2022 – 2024. godina, strukturne reforme obuhvataju ove oblasti: upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, poslovni ambijent i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme za ekonomsku integraciju i reformu energetskog tržišta.

Uključena je, dodaju, i reforma tržišta saobraćaja, kao i oblasti poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija te sistem zdravstvene zaštite.

”Kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom i članicama Evropske unije, a u vezi sa pripremom ovog važnog dokumenta, cijenimo značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima privatnog sektora, civilnog društva, NVO sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave, građana.

U organizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz podršku UNDP-a, održan je sastanak sa predstavnicima privrednih udruženja, sindikata, predstavnicima ambasada, Delegacije EU u Crnoj Gori, Svjetske banke, lokalnih samouprava, akademskih zajednica, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana.

Proces izrade PER-a podržan je kroz projekat „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“, koji podržava Ministarstvo finansija Republike Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore i UNDP”, zaključuje se u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com