PARLAMENTARNA VEĆINA POČINJE RAZGOVORE: Nadomak 200 dana rada, pad Vlade ili temeljna rekonstrukcija?

Predstavnici parlamentarne većine koja je formirala vlast nakon izbora 30. avgusta, ove sedmice počinje razgovore o izlasku iz političke krize koja je kulminirala na poslednjem skupštinskom zasijedanju.

Kako sada stoje stvari, najmanji zajednički činilac, koji ne bi vodio novim izborima, je temeljna rekonstrukcija Vlade i o(p)stanak premijera Krivokapića, a radikalnije rješenje je pad Vlade i izbor novog mandatara.

Nakon što je dio parlamentarne većine, zajedno sa poslanicima opozicije smijenio ministra pravde Vladirmira Leposavića i izglasao Rezoluciju o Srebrenici, predstavnici Demokratskog fronta najavili su da bojkotuju parlament i izjasnili se da Zdravko Krivokapić “više nije premijer”.

Iako su svi saglasni da su razgovori neophodni, konkretan poziv uputili su predsjednik SNP-a Vladimri Joković i lider Demosa Miodrag Lekić. 

Upravo su njih dvojica bili među poslanicima koji su najburnije reagovali nakon što je premijer Krivokapić u parlamentu kazao da tamo “vlada nemoral i političko licemjerstvo”. 

INCIDENT Krivokapić: U parlamentu nemoral i političko licemjerje; Radunović: Sram te bilo! (VIDEO)

LEKIĆ OSUO PO KRIVOKAPIĆU: Ovaj klovn i politički pajac više nema podršku ove većine (VIDEO)

Poslanici su gotovo jednoglasno osudili nastup Krivokapića u Skupštini, a Lekić ga je nazvao “klovnom i političkim pajacem” i kazao da premijer više nema njegovu podršku, što je stav različit od onoga koji ima Koalicija koju predvode Demokrate, “Mir je naša nacija”, a čiji je dio Lekićev Demos. 

Nakon ovog istupa Lekića, u javnosti su se pojavile i spekulacije da je on mogući novi kandidat za mandatara, koji bi bio svima prihvatljiv, te da se o tome, navodno, već razgovaralo.

Demokratski front je trenutno na poziciji da Krivokapić mora da ide, a za tu opciju se izjasnio i Lekić.

Sa druge strane, Demokrate i URA, odnosno Aleksa Bečić i Dritan Abazović se i dalje ne izjašnjavaju, već pozivaju na smirivanje strasti. 

U odbranu Krivokapića, nakon incidenta u Skupštini, stao je jedino lider Prave Crne Gore Marko Milačić, čija supruga je, nakon što je premijer otkazao povjerenje generalnom sekretaru Vlade Božu Milonjiću, preuzela ovu dužnost. 

Predstojeći razgovori će, sasvim izvjesno, predstavljati i “odmjeravanje snaga” partija koje čine većinu.

Za svega nekoliko dana navršava se 200 dana rada Vlade, a to je period koji je premijer Zdravko Krivokapić tražio za prvi “presjek” učinjenog. On je, takođe, tražio i 200, umjesto 100 uobičajenih, dana “nenapadanja” kako bi se on i njegov tim posvetili državničkim poslovima. 

Međutim, za proteklih 200 dana, sam Krivokapić je mnogo puta svojim postupcima isprovocirao negativne reakcije javnosti, i “dodavao loptu” svojim oponentima, kako iz opozicije, tako i iz vlasti. 

Krivokapić je, izvjesno, izgubio i podršku Crkve, koja ga je upravo i kandidovala za nosioca izborne liste i time uslovila podršku listi “Za budućnost Crne Gore”, što je rezultiralo padom tridesetogodišnjeg režima.

Da premijer Zdravko Krivokapić više nema podršku Crkve otvoreno je saopštio i patrijarh Porfirije prije nekoliko dana. 

V.R. 

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button