PUTIN: Države BRIKS-a se spremaju za novu međunarodnu rezervnu valutu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se strategija Rusije ne mijenja, da ona nastavlja da jača sopstvene potencijale, ali je istovremeno spremna za saradnju sa svima na principu ravnopravnosti. Predsjednik Rusije rekao i da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute.

„Strategija Rusije ostaje ista: jačajući sopstveni ekonomski, tehnološki, naučni potencijal, spremni smo da sarađujemo sa svim savjesnim partnerima na principima poštovanja međusobnih interesa, apsolutne premoći međunarodnog prava, jednakosti država i naroda“, rekao je Putin u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS.

Ruski predsjednik je ponovio da je Zapad zauzeo neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući štampanje novca a sve to nanosi štetu poslovanju i ima negativan uticaj na obične ljude.

„Rusija se aktivno bavi prebacivanjem ekonomskih tokova na pouzdane partnere“, rekao je ruski predsjednik u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

Pozvao je učesnike skupa na Istočni ekonomski forum koji će biti održan u septembru u Vladivostoku.

Predsednik Rusije rekao i da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute.

“Ruski sistem za finansijske transakcije otvoren je za priključivanje banaka država ‘petorke’. Širi se prostor na kojem se koristi ruski platni sistem ‘Mir’. Razmatra se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na bazi korpe valuta naših država“, rekao je ruski lider.

Jasno je da bi ta nova valutna korpa bi bila konkurentna alternativi MMF-a kojom dominiraju SAD i dozvolila Rusiji da proširi svoj uticaj, kažu analitičari.

Dominacija dolara već opada, jer se centralne banke diversifikuju na kineski juan i manje valute. Rusija je spremna da razvije novu globalnu rezervnu valutu zajedno sa Kinom i drugim zemljama BRIKS-a, u potencijalnom izazovu dominaciji američkog dolara.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com