Ruske veze ekipe iz “Granda”: Kakva je uloga ruskih političara i tajkuna u “meteorskom usponu” Bemaxa - Volim Podgoricu

Ruske veze ekipe iz “Granda”: Kakva je uloga ruskih političara i tajkuna u “meteorskom usponu” Bemaxa

Do danas nije poznato kave su bile veze podgoričke kompanije „National Real Estate Agency“ i Veselina Kovačevića koji je zajedno sa tadašnjim poslanikom u ruskoj Dumi ispred Putinove partije “Jedinstvena Rusija” Vladimirom Erenburgom bio njen osnivač i vlasnik, piše RTCG.

Veselin Kovačević je u to vrijeme bio i formalni vlasnik crnogorske kompanije Bemaks, iza koje je, kako se moglo čuti, stojala takozvana ekipa iz “Granda”.

Poreska uprava Crne Gore je još 2017. godine, naime, blokirala račune podgoričke kompanije „National Real Estate Agency“, jer je uvidom u registar predatih finansijskih iskaza utvrđeno da poreski obveznik “National Real Estate Agency“ Podgorica nije predao finansijski iskaz za 2017. godinu.

Poreska uprava ima je tada, o čemu su mediji pisali, u postupku inspekcijskog nadzora izrekla mjeru zabrane raspolaganja sredstvima na žiro računu u cilju obezbjeđivanja nedostajućih dokumenata.

Posljednji finansijski izvještaj koji je firma National Real Estate Agency dostavila Poreskoj upravi vodi se za 2015. godinu, a tada je prijavljen “osnovni kapital“ u iznosu od 59.880 eura, isto kao i godinu ranije. 2016. godine prijavili su Poreskoj upravi da je tokom godina ostvaren gubitak od ukupno 106.586 eura.

Za 2015. godinu evidentiran je i dugoročni kredit od 29.940 eura, koji je National Real Estate Agency morala da vrati, ali nije poznato da li je to učinjeno jer kasnije nije bilo fiansijskih izvještaja.

Po podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), kao vlasnik kompanije “National Real Estate Agency” vodila se kiparska ofšor firma “Plankton“ Ltd.

Erenburg je bio član odbora direktora te podgoričke firme, dok se Kovačević vodio kao izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik. Firma “National Real Estate Agency” imala je djelatnost agencije za nekretnine.

Desetak godina ranije, ili preciznije u januaru 2007. godine, formirana je kompanija Bemaks koja je za kratko vrijeme postala lider na tržištu građevinarstva dobijajući poslove od države i opština.

U Beranama su 2011. godine započeli projekat izgradnje regionalnog puta Berane-Kolašin, koji je tek nedavno otvoren. Gradeći taj put, koji je država finasnirala, na dionici od Berana do mjesnog centra Lubnice, oni su iskoristilu da u trup puta ugrade 13 kilometara cijevi za potrebe malih hidroelktrana kompanije “Hidroenergija Montenegro” čiji su nešto ranije postali većinski vlasnici uz Olega Obradovića.

Za te potrebe na krševitom prevoju Zdravac čak 11 puta su koristili eksploziv, oštećujući u jednom trenutku cijevi gradskog vodovoda koji je vodio istom trasom. Tada je zvanično ostacima šalitre koja je ušla u gradski vodovod otrovano za jednu noć oko 2,5 hiljada građana Berana. Toliko je, naime, zatražilo pomoć u bolnici, dok se vjeruje da još makar toliko nije prijavljeno za ljekarsku pomoć.

Zbog ovoga sje Veselinu Kovačeviću i Bemaksu sudilo u Osnovnom sudu u Beranama po privatnoj tužbi dvojice građana, ali su i Kovačević i Bemaks oslobođeni u nedostatku dokaza. Slučaj trovanja građana Berana ostao je, tako, bez epilog.

Iz tog perioda je ostala i fotografija Mila Đukanovića i Veselina Kovačevića, kada su se sreli upravo na mjestu Zdravac, gdje je nakon obilaska radova Đukanovićev kabinet zakazao davanje izjava za medije.

Treba podsjetiti da je krajem 2011. godine tadašnji čelnik Pokreta za promjene Nebojša Medojević iznio je podatke u Skupštini Crne Gore o Bemaksu i firmi “National Real Estate Agency”, tvrdeći da iza Bemaksa stoji „građevinsko-političko-bezbjednosni kartel“, poznat i kao “ekipa iz Granda”, koji predvodi tadašnji ministar Milan Roćen, član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Medojević je Roćena tada nazivao i „ministrom za ruske integracije”, i tvrdio da je ovaj kartel kreiran kao rezultat političkih, bezbjednosnih i poslovnih dogovora predstavnika ruske vlasti i njima bliskih tajkuna.

Kazao je i da je ključni čovjek koji upravlja čitavim sistemom Vladimir Erenburg, ali da je on zapravo zvanični i registrovani lobista Rusala i Olega Deripaske.

Prema onome što je Medojević izjavio, Erenburg je zajedno sa formalnim direktorom i vlasnikom Bemaksa suosnivač firme “National Real Estate Agency”, a u suštini je bio glavni ruski čovjek za operacije oko KAP-a.

Internet pretragom ne mogu se naći reakcije na ove Medojevićeve konstacije iz tog doba, pa su do danas ostale nejasne i neispitane ruske veze “Granda”.

Veselin Kovačević od prošle godine, odnosno od 12.jula 2023. godine, više nije formalni vlasnik kompanije Bemaks. To je posljednja promjena u CRPS, od kada je osnivač sa stotinu odsto kapitala Ivan Ubović. Kovačević je ostao predsjednik Odbora direktora, dok je izvršni direktor Miladin Mijajlović.

Sa gotovim novcem i nenovčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 749.800 hiljada eura, to ni izbliza nije više kompanija čija se vrijednost u CRPS mjerila sa 135 miliona ukupne kative, ili neraspoređenom dobiti od 74 miliona, i kada su iza nje zvanično stajali Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović.

Mijajlović je od prije nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio jedan od organizatora kriminalne grupe formirane za šverc cigareta kojoj je pomagala policija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com