Stručnjaci preporučuju diferenciranu regulativu između cigareta i novih duvanskih proizvoda - Volim Podgoricu

Stručnjaci preporučuju diferenciranu regulativu između cigareta i novih duvanskih proizvoda

Cigarete i novi nikotinski proizvodi treba da budu različito regulisani, tvrde eksperti za javno zdravlje, ističući da su bezdimne alternative daleko manje štetne i da bi mogle da pomognu da se riješi problem pušenja na globalnom nivou.

“U Švedskoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Japanu i mnogim drugim zemljama je već dokazano da će oni koji puše cigarete preći na niskorizične alternative ako im se pruži šansa. Upotreba cigareta je prepolovljena u samo nekoliko godina. Ukoliko budemo koristili propise i oporezivanje proporcionalno riziku kako bismo dali podstreka ovoj tranziciji, bili bismo u mogućnosti da uveliko ubrzamo put ka zdravijoj budućnosti”, rekao je Dejvid Svinor, predsjednik savjetodavnog odbora Centra za zdravstveno pravo, politiku i etiku na Univerzitetu u Otav.

Svinor smatra da propisi o vejp proizvodima, grijanom duvanu, oralnim nikotinskim proizvodima i drugim bezdimnim alternativama „ne bi trebalo da budu tako striktni kao što je to slučaj sa propisima za konvencionalni duvan“.

Razlog, kako navodi, leži u tome što godišnje revizije Kancelarije za unapređenje zdravlja i disparitete u Velikoj Britaniji dosljedno pokazuju da novi duvanski i nikotinski proizvodi nose znatno manje rizika od pušenja cigareta.

“Takvi propisi daju tržišnu prednost postojećim štetnim proizvodima i jačaju dezinformacije o tome da cigarete nisu ništa opasnije od alternativa bez dima”, rekao je on u razgovoru koji prenosi Inquirer.

Tvrdi da, ako se isti propisi nametnu novim proizvodima, može se očekivati mnogo manja zainteresovanost i informisanost pušača da sa cigareta pređu na neku od alternativa.

Eksperti naglašavaju da dim od sagorijevanja duvana, a ne nikotin, uzrokuje velike zdravstvene probleme povezane s dimom iz cigareta. Ističu da se prelaskom na bezdimne alternative šteta značajno smanjuje.

“Udisanje duvanskog dima uzrokuje globalnu pandemiju, a alternative bez dima mogu da zamijene cigarete. Podsticanje i olakšavanje prelaska na proizvode bez dima za one koji puše cigarete dovelo bi do jednog od najvećih napredaka u istoriji globalnog javnog zdravlja”, rekao je Svinor.

Viša naučna saradnica za zdravstvena pitanja na Univerzitetu u Oksfordu, Džejmi Hartmen Bojs, kaže da nikotin, iako izaziva zavisnost, ne uzrokuje štetu koju izaziva pušenje. “Dokazi pokazuju da e-cigarete sa nikotinom pomažu da se prestane s pušenjem i znatno su manje štetne od pušenja”, rekla je.

Eksperti za javno zdravlje dugo zagovaraju zakonske promjene ka strategijama za uvođenje koncepta smanjenja štete, koje omogućavaju pušačima pristup manje štetnim alternativama, uz promovisanje javnog zdravlja.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com