SVE VIŠE SEZONACA IZ CG U HRVATSKOJ: Smještaj, hrana, osiguranje, plate do 2.500 eura

Poslodavci sa Crnogorskog primorja već godinama, po vlastitim tvrdnjama, muku muče sa sezonskim radnicima. Teško nalaze radnike za sezonske poslove u Crnoj Gori, pa su prinuđeni da ih “uvoze” iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Međutim, pronaći kvalitetne radnike i u okruženju sve je teže, prvenstveno zato što se njima nude mnogo bolji uslovi i to – u komšiluku. Potražnja sezonske radne snage na hrvaskom primorju, takođe raste iz godine u godiinu, naročito od kada je ova država ušla u EU, a kvalitenim radnicima se širom otvorila vrata za rad u zemljama EU koje nude veće plate i bolje uslove za rad.

Poslodavci sa hrvatskog primorja već su krenuli u potragu za sezonskim radnicima za predstojeću sezonu, sa akcentom upravo na države regiona, pa i Crnu Goru, a na drušvenim mrežama razmjenjuju se iskustva i podaci o poslodavcima u Hrvatskoj koji nude dobre uslove rada.

Na društvenim mrežama je značajan broj stranica i grupa agencija koje zastupaju hrvatske poslodavce, ali i samih poslodavaca koji objavljuju slobodna radna mjesta i uslove koji su značajno bolji od onoga što se sezoncima nudi u Crnoj Gori.

Na stranicama i grupama na društvenim mrežama, posredničke agencije ili sami poslodavcii objavljuju oglase za sobarice, konobare, pomoćne radnike, kuvare, pica majstore. Gotovo svaki oglas uključuje smještaj, hranu, osiguranje, plaćen prekovremeni rad, slobodne dane, bonuse, zasnivanje radnog odnosa u periodu od maja do polovine oktobra.

Tako, recimo, sobarica kod “provjerenog poslodavca” u Istri, prošlog ljeta je imala platu od blizu 600 eura i plaćene prekovremene sate, smještaj i hranu, osiguranje. Ne tražii se radno iskustvo, ali se traži da je “ljubazna, marljiva i vrijedna”.

Plate iskusnih kuvara, roštilj majstra i pica majstora, kreću se, zavisno od njihovog iskustva i umijeća, od 1.300 do 2.500 eura, uz obezbijeđen smješaj i hranu.

Iskusnim konobarima nude se plate od 600 do 1..500 eura, a pomoćnim kuvarima oko 1.000 eura.

Praona veša u Poreču, recimo,uz smještaj i hranu, davala je platu od 800 eura.

U Crnoj Gori, prošle godine plate kuvarima su varirale od 600 do 1.800 evra, pomoćnim kuvarima od 350 do 600, roštilj majstorima od 600 do 1.000 evra, šankerima od 400 do 600 evra, recepcionerima oko 450 evra, sobaricama od 350 – 400, dok su zaradu od oko 600 evra imali pekari i mesari.

Ove sezone, zbog povećanja minimalca na 450 eura, kao i zbog inflacije za očekivati je da i plate sezoncima budu veće, ali je, takođe zbog inflacije i značajnih poskupljenja, za očekivati da i u Hrvatskoj plate sezonaca budu veće nego lani.

V.M.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com