Talas štrajkova obilježio Evropu: U Njemačkoj izgubljeno 1,5 miliona radnih dana, najviše od 2015. godine - Volim Podgoricu

Talas štrajkova obilježio Evropu: U Njemačkoj izgubljeno 1,5 miliona radnih dana, najviše od 2015. godine

Broj izgubljenih radnih dana zbog štrajkova u Njemačkoj se udvostručio prošle godine u odnosu na prethodnu godinu i popeo se na više od 1,5 miliona, pokazalo je istraživanje Instituta ekonomskih i društvenih nauka (VSI).

Ova organizacija ističe da su kriza troškova života i skok inflacije nakon pandemije i rata u Ukrajini izazvali talas od preko 300 štrajkova u Njemačkoj, uz nagovještaj da bi broj ove godine mogao biti i veći, što zavisi od ishoda sindikalnih pregovora u metalskoj i energetskoj industriji na jesen.

Ko je sve štrajkovao?

Studija kaže da je 1,52 miliona izgubljenih radnih dana u prošloj godini najviše od 2015. i povećanje od 126 odsto u odnosu na nivo iz 2022. godine. Talas štrajkova početkom godine pogodio je željeznice, transport, aerodrome i avionsku kompaniju “Lufthansa”, a poklopio se sa protestima poljoprivrednika i budžetskom krizom.

Prema VSI, Belgija je zabilježila najviše izgubljenih radnih dana na 1.000 zaposlenih zbog štrajkova, sa prosjekom od 103 dana između 2013. i 2022. godine, a slijede Francuska i Finska sa 92 odnosno 90 dana. Njemačka je na osmom mjestu, iza Britanije, prema studiji.

Izvor: Biz life

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com