UPRAVA PRIHODA I CARINA: U julu naplaćeno 176 miliona eura, više nego lani

U julu ove godine ostvarena je bruto naplata prihoda od 175,93 miliona eura, što je više nego u istom peridu lani, saopštili su iz Uprave prihoda i carina (UPC) a zabilježen je značajan rast naplate akciza na duvanske proizvode.

Iz UPC su kazali da je u julu nastavljen dobar trend naplate prihoda, dodjući da je to, između ostalog, rezultat posvećenog rada svih službi UPC, blagovremenog sprovođenja mjera naplate, inspekcijskog nadzora, kao i kontinuirane edukacije poreskih obveznika u cilju poštovanja poreskih propisa.

“U julu ove godine ostvarena je bruto naplata prihoda od 175,93 miliona eura što je za devet miliona eura više ili 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema strukturi naplaćenih prihoda, dominira naplata poreza na dodatu vrijednost, koja je ostvarena u iznosu od 89,19 miliona eura, što je za 15 miliona euraa ili 21,1 odsto više nego u julu prošle godine”, naovde iz UPC.

Bruto prihodi od akciza u julu iznosili su 23,47 miliona eura što je za 13 odsto manje u odnosu na jul prošle godine.

“Imajući u vidu odluku o smanjenju akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 50 odsto, naplata akciza na mineralna ulja i njihove derivate iznosila je 9,37 miliona eura i niža je za 43 odsto u odnosu na jul prethodne godine”, kaže se u saopštenju.

U julu ove godine zabilježen je značajan rast kod naplate akcize na duvanske proizvode, kada je naplaćeno 9,98 miliona eura što je u odnosu isti period prošle godine više za 47 odsto.

Kako navode, naplata doprinosa za taj period iznosi 37.83 miliona eura što je za jedan odsto više od naplate u prošloj godini, uprkos izmjeni poreskih propisa koji su na snazi od početka godine.

“Naplata na promet nepokretnosti iznosila je 1,86 miliona eura sto je za 36 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, naveli su iz UPC.

Od 28. maja do 31. jula, poreski inspektori u primorskim opštinama izvršili 2.611 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 313 poreskih obveznika.

Po tom osnovu izdata 424 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 1,36 miliona eura.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 993.269 eura, a naplata po osnovu novčanih kazni iznosi 746.826 eura (naplaćeno oko 75,19 odsto) i odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za jednu trećinu shodno Zakonu o prekršajima). U postupku inspekcijskog nadzora, od kažnjenih poreskih obveznika naplaćen poreski dug od 95,7 hiljada eura. Zabrana obavljanja djelatnost je izrečena kod 56 poreskih obveznika”, naaveli su iz Uprave prihoda i carina.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com