USSCG: Toščelik da zaposlenima uruči rješenja o prestanku radnog odnosa, dodatno ugrožava njihov položaj - Volim Podgoricu

USSCG: Toščelik da zaposlenima uruči rješenja o prestanku radnog odnosa, dodatno ugrožava njihov položaj

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na Inspekciju rada da hitno obavi inspekcijski nadzor u Tosčeliku i naloži poslodavcu da zaposlenima, koji su proglašeni za radnike za čijim je radom prestala potreba, uruči rješenja o prestanku radnog odnosa.

Navode da poslodavac u konkretnom slučaju, po ko zna koji put, krši odredbe Zakona o radu na štetu zaposlenih.

“Zakonom o radu veoma precizno je propisan način dostavljanja rješenja, koji postupak Tosčelik u ovom slučaju nije ispoštovao. Naime, Zakonom o radu je propisano da ukoliko poslodavac nije mogao da rješenja zaposlenima uruči lično ili poštanskim putem na adresu njihovog prebivališta ili boravišta je dužan da o tome sačini pisanu zabilješku i da je, zajedno sa rješenjima, objavi na oglasnoj tabli poslodavca”, navodi se u saopštenju.

Zaposleni su dovedeni u situaciju da ne mogu preduzimati radnje vezane za zaštitu svojih prava iz i po osnovu rada kao i druge radnje vezane za ostvarivanje prava po osnovu nezaposlenosti.

“Nezakonitim i neopravdanim odugovlačenjem postupka uručenja rješenja o prestanku radnog odnosa preko 150 zaposlenih je onemogućeno da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti što dodatno ugrožava već urušen životni standard njih i njihovih porodica”, navode iz USSCG.

Prema njihovim riječima, kao da nije dovoljno što je Tosčelik, u svojstvu poslodavca, donošenjem jednostrane odluke o prenamjeni poslovanja odlučio da 229 zaposlenih proglasi tehnološkim viškom, taj isti poslodavac nastavlja da i nakon donošenja takve odluke na štetu zaposlenih krši Zakon o radu.

“Preko 150 zaposlenih, do danas, nije dobilo rješenja o prestanku radnog odnosa iako je odlukom o tehnološkom višku navedeno da im radni odnos prestaje 1. septembra. Manjem broju zaposlenih, od ukupnog broja onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, su rješenja o prestanku radnog odnosa uručena poštanskim putem 23. i 24. avgusta”, precizirali su iz USSCG.

Zaposleni kojima rješenja nijesu uručena pokušali su da u Pošti preuzmu ista, no rečeno im je da su ih povukle ovlašćene osobe iz Tosčelika.

“Gotovo 15 dana se sindikalni predstavnici telefonskim i putem elektronske pošte obraćaju kadrovskoj službi da im dostavi pomenuta rješenja, no ostaju kako bez odgovora, tako i bez postupanja poslodavca”, dodaje se u saopštenju.

U USCG očekuju da Inspekcija rada u hitnom postupku izvrši inspekcijski nadzor i zaštiti zaposlene od samovolje poslodavca, te mu naloži postupanje u skladu sa zakonom.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore će pratiti dalji razvoj situacije i nastaviti da bude podrška svim opravdanim zahtjevima Sindikalne organizacije, odnosno zaposlenih u Tosčeliku”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com