UŽIVO: Od 20 državnih kompanija najveći dobitnik CGES, a najveći gubitaš CEDIS (VIDEO)

U toku je predstavljanje rezultata rada Odjeljenja za korporativno upravljanje MKI

Ministar  Mladen Bojanić,  predstavio je Izvještaj o poslovanju privrednih društava koja su u nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija za III kvartal 2021. godine.

“Imamo jednu kompaniju više, umeđuvremenu je formirana još jedna kompanija elekstrosolarna gradnja. Od 20 privrednih društava deset je poslovalo za neto gubitkoma, deset sa neto dobiti, saopšteno je na konferenciji. Značajan pad zabilježila je EPCG, uticaj na to imaju visoke cvijene”, kazao je Ministar kapitalnih investitcija, Mladen Bojanić.

On je rekao da je u planu da se politika nadoknada veže za poslovne rezultate. Napomenuo je da se radi o devetomjesečnom presjeku.

Najveći dobitak je ostavario CGES sa 14,3 iliona neto dobiti, i Aerodromi CG sa više od 5 iliona a najveći gubitak CEDIS sa minuso od 3,4 miliona i To Montenegro sa 2,6 miliona eura.

Ana Tošanić – Radunović iz MKI kazala je da na kraju trećeg kvartala imamo jedno privredno društvo više EPCG Solargradnja koje je u osnivanju pa nije ušlo u analizu.

“U MKI je ukupno 21 privredno društvo u većinskom vlasništvu države. Od 20 privrednih društva, deset je poslovalo sa neto gubitkom i deset  sa neto dobiti. Ukupno ostvarena neto dobit iznosi 27 miliona eura, dok gubitak iznosi 11,7 miliona eura. U totalu sve kompanije su ostvarile dobit”, navela je Tošanić – Radunović.

Ako se poredi neto poslovanje za ovaj period izvještavanja u odnosu na šestomjesečni ove godine, osam društava je nastavilo da posluje sa pozitivnim rezultatom, a dva su iz negativnog rezultata prešli u pozitivno, a jedno je iz pozitivnog prešlo u negativni rezultat, dok je devet društava nastavilo da posluje sa negativnim rezultatom.

“Od kompanija koje su tokom čitave godine imale pozitivan rezultat značajan pad u devetomjesečnom rezultatu ostvarila je Elektroprivreda Crne Gore. Ona je zabilježila pad od 16,7 miliona eura, odnosno 97 odsto. Najveći efekat na ovakav trend imaju visoke cijene električne energije na berzi koju je EPCG bila obavezna da uvozi – naglasila  je Tošanić”, Radunović.

Troškovi zarada i naknada zarada isnosili su 84 miliona eura u 2021. i bilježe rast u odnosu na 2019.. godinu od 2,2 odsto i rast u odnosu na 2020. od 3,8 odsto.

Ona je naglasila da su bila tri društva sa negativnim neto kapitalom – Crnogorska plovidba sa minus sedam miliona, Barska plovidba pet miliona i Berza električne energije sa 950.00 eura.

“To je sedam odsto više u odnosu na 2019. i 10 odsto više u odnosu na 2020. CGES je društvo sa najvećim padom broja zaposlenih”, precizirala je Tošanić – Radunović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com